Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Dcera v pubertě

    6.5.2010, Tomas Huček

    Asi každá matka prožívá období dospívání své dcery rozpačitě. Z její malé princezny se stává někdo, kdo absolutně nerespektuje její názory a zkušenosti. Ačkoliv se matka snaží sebevíce přiblížit své dceři, vše je spíše naopak. Dcera ji ignoruje a neustále se jí snaží dokázat, že si sama vystačí. Pro rodiče tak nastává otázka co dělat? Jak správně promluvit s dítětem, aby pochopilo, že mu chce pomoci v každém období jeho života?

    Neexistuje univerzální odpověď. Mladí puberťáci jsou každý jiný, ale jedno mají společné - snaží se předvést ve společnosti, jací jsou chytří, dokonalí a dospělí. Nemá proto cenu zbytečně se trápit výčitkami svědomí, že neděláte pro svého potomka dost. Nechte ho dospívat, ale snažte se, aby si svým zbrklým chováním nepokazil život. Udržujte ho v jistém směru, ale nekontrolujte každý jeho krok. Neuhlídáte ho a nakonec by svůj neúspěch obrátil proti vám.

    Velmi často se řeší problémy nočních vycházek s přáteli nebo první láskou. Zde rovnou stanovte hranici, za kterou nelze zajít. V opačném případě byste se mohli dočkat nemilého překvapení v podobě ranního příchodu, nebo dokonce návštěvy policie. S tím souvisí i snaha eliminovat různé bláznivé nápady. Je dobré bez větších emocí vysvětlit, proč nelze třeba stopovat přes celou republiku. Upozorňujte na nebezpečí, která přináší svět, a nebojte se ukázat tyto problémy přímo. Pak můžete jenom doufat, že něco z toho, co jste mladému dítěti řekli, zůstane v jeho hlavě.

    Snažte se s dcerou jednat jako s dospělou. Naučte ji, že ve světě není nic zadarmo. Pakliže chce jet na výlet, tak ať třeba uklízí nebo se pokusí vařit. Nic tím nezkazíte. Sami si trochu odpočinete a jí uberete přebytečného elánu. Jestliže se sama považuje za dospělou, pak na férovou nabídku vždycky kývne. Pokud jde o výlety a různé akce, trvejte na tom, že chcete znát pravdu. Nedělejte si přehnané iluze, že vaše dítě nebude pít alkohol a kouřit. Každé pije a kouří. Bezpečí dítěte je vždy na prvním místě a zákazy nic neřeší, protože mladý člověk má v sobě odpor vůči autoritám zakořeněný. Pokuste se tedy alespoň informovat o možných problémech a následcích neopatrného jednání. Ale pozor - pokud se vám nějaký nápad bude zdát hloupý, okamžitě ho zavrhněte.

    Přečtěte si také: