Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Alternativní porody

    21.4.2010, Tomas Huček

    Moderní doba s sebou přináší mnoho nového ve zdravotnictví. Tím velmi pozitivním je možnost alternativních porodů. Ne každá rodička je schopna absolvovat klasický porod. Mohou za tím stát jak fyziologické, tak psychologické problémy. Důležité však je, že i české zdravotnictví začalo přistupovat na alternativní způsoby porodu. Ženy si tak mohou vybrat z mnoha různých poloh nebo porodů do vody. Jde vskutku o revoluční záležitost, která má ohromný dopad na psychiku rodičky a zdraví dítěte.

    Za alternativní porody jsou brány takové, jež v netradičních polohách využívají různých pomůcek. Těmi mohou být míče, vaky, ribstoly nebo teplá sprcha a koupel. Nejde však pouze o polohy a pomůcky, důležité je totiž pozitivní myšlení, jež se porodníci snaží vštípit ženě během porodu. Takový přístup je pro rodičky obrovským přínosem, neboť jim usnadňuje zvládnout nápor na psychiku.

    Součástí alternativních porodů jsou i vhodné úpravy interiéru. Porodní sály jsou vymalovány pastelovými barvami, doplněny tlumeným světlem, relaxační hudbou nebo aromaterapií. Vše záleží na volbě těhotné ženy.
    Celý proces však nekončí pouhým porodem miminka. Většinou se nově narozené miminko položí na břicho maminky, aby došlo ke spojení s rodičkou. Světla na porodním sálu jsou ztlumena a je zapnuta relaxační hudba. Skutečnost, že se maminka zklidní, velmi dobře působí na miminko. Podle výzkumů jsou totiž první okamžiky matky s dítětem velmi důležité pro jejich vzájemný vztah a také pro rozvoj osobnosti dítěte. Pokud porod maminku vysílí natolik, že není schopna být s dítětem během prvních okamžiků, pak by její roli měl zastoupit personál, protože miminko potřebuje v prvních chvílích svého života lidský kontakt.

    Celá myšlenka alternativních porodů spočívá ve snaze zpříjemnit porod matce a dítěti. Jde o revoluční záležitost, jak se starat o novorozeňata. Vše je založeno na osobním kontaktu a nejlepším možném starání se o maminku a její miminko. Můžeme jenom doufat, že všechny české nemocnice v blízké době přeberou tento moderní trend.

    Přečtěte si také: