Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sportovní aktivity dítěte v předškolním věku

    20.4.2010, Tomas Huček

    Období předškolního věku je pro zdraví vývoj dítěte klíčové. Dochází k utváření psychické a fyzické osobnosti dítěte. Ačkoliv je to velmi individuální, pak obecně jsou děti od 3. do 6. roku nejvíce vnímavé a dochází k jejich utváření. Hlavním znakem tohoto stádia lidského života je utváření prvotních základů osobnosti a rozvoj pohybové aktivity. Celá etapa je zakončena sociální vyspělostí.

    Proto bychom měli v tomto období u dětí dbát na jejich správné směřování k některému sportu. Je zapotřebí uvědomit si nemilou skutečnost, že české děti patří k těm nejobéznějším na světě. Z části za tím je záporný vztah dětí k jakékoliv pohybové aktivitě. Bohužel málokterý rodič si uvědomuje důsledky. Pro většinu z nich se jedná o malichernost, která na jejich dítě nemá žádný vliv. Avšak opak je pravdou, pokud se totiž dítě již od útlého věku nevede ke sportování, pak v pozdějším věku jen těžko nalézá cestu k zdravému životnímu stylu.

    Přitom není vůbec důležité, jaký sport pro předškoláka vybereme. Hlavní však je, aby se dítě již od útlého věku pohybovalo a vytvořilo si návyk na pohyb a kolektiv. Rodiče se nemusí bát, že by dítěti vybrali aktivitu, kterou by jejich ratolest později zavrhla. Podstatné je to, že dítě bude mít obecný vztah k pohybu a i kdyby se rozhodlo přestat s prvotním sportem, tak v pozdější době si vybere vlastní, jež ho bude bavit a zajímat. Podvědomě totiž bude inklinovat k pohybu a ke kolektivu lidí. Pro rozvoj osobnosti je to nejdůležitější.

    Z jakých sportů můžete vybírat? V našich zeměpisných končinách jsou tradičně k výběru fotbal, vybíjená nebo plavání. V tomto věku nejde zdaleka o výkony vašich ratolestí, nýbrž o rozvíjení jejich pohybových a motorických schopností formou her. Dokonce existují mateřské školy, které jsou zaměřené na sport. Děti se v nich učí základní motorické návyky, jako jsou chytání a házení míče, kopání do balonu atd.

    Sportovní aktivity pro předškoláky jsou důležité především z hlediska utváření osobnosti a zdravého životního stylu. Dítě si podvědomě uloží do své hlavy, že sportovat je dobré, a proto i v budoucnosti zůstane aktivní. V dnešní době obézních dětí je to ten nejlepší předpoklad. Děti zde též přichází do kontaktu s kolektivem, což samozřejmě pomáhá překonávat prvotní ostych a rozvíjí komunikační schopnosti, nelze tedy než doporučit takové aktivity každému rodiči.

    Přečtěte si také: