Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak pomoci svému miminku zdravě se vyvíjet? Plavání kojenců

    1.10.2011, Lucie Veselková

    Dnešní moderní doba přináší mnohem více možností, než kolik bylo za dob totality. V socialistických dobách by tehdejší matky rodičky jen asi sotva napadlo vydat se se svým novorozencem do bazénu, a pokud by je to tenkrát napadlo, možná by byly svým okolím považovány za blázny.

    Jen málokdo asi ví, že plavání může novorozence velmi pozitivně ovlivnit hned v několika aspektech. Je prokázáno, že plavání pozitivně ovlivňuje srdeční systém novorozenců, dále také ovlivňuje dýchací systém a v neposlední řadě výrazně zlepšuje střevní peristaltiku.

    Nedaleko od Prahy v malém městečku Beroun, se nachází školka Zahořánek, která se specializuje nejen na plavání novorozenců, ale také pořádá certifikované kurzy pro instruktory kojeneckého plavání.

    Kurzy plavání jsou pochopitelně rozděleny dle ročních období, na jaro, léto, podzim a zima. V současné době je možné zúčastnit se podzimního kurzu plavání, který probíhá až do 11. listopadu. Registrace do kurzu není nutná, školka nabízí možnost zakoupit si permanentku, která zahrnuje 10 lekcí. Cena této permanentky je 2500 Kč. Je zde samozřejmě možnost zakoupit si jednotlivý vstup, přičemž jednorázové vstupné vás vyjde na 400 Kč. Škola Zahořánek také nabízí možnost individuálních lekcí, kde se cena pohybuje v rozmezí od 400 do 500 Kč za lekci.

    Výhoda školky Zahořánek je, že má k dispozici vlastní bazén, který je dle ustanovené vyhlášky pro kojenecké plavání pod řádnou kontrolou hygienické stanice. Tento bazén má hloubu 1,25 metrů a je určen pouze pro plavání kojenců a batolat. Díky svému vhodnému ošetření je bazén rovněž vhodný i pro kojence a děti s atopií.

    Pro ty z vás, kteří si možná kladete otázku, kdy je vhodné začít plavat se svým novorozencem, máme pozitivní odpověď. Začít plavat se svým miminkem je prakticky možné již po porodu, počkejte však, až se zahojí pupeční pahýl, což bývá zhruba kolem 14 dnů věku. Po této době je možné začít plavat v domácím prostředí, a nebo v prostorách školy Zahořánek. Ze začátku plavání probíhá ve vaničce, a to až do věku půl roku, poté se může přejít na plavání v bazénu. Plavání ve vaničce, jak již bylo zmíněno, je možno provozovat doma za asistence instruktora ze školy Zahořánek a nebo je zde možnost docházet přímo do školky.

    Hlavní myšlenkou plavání je miminka zdravotně a psychicky motivovat a zároveň je jeho úkolem vychovat kojence k aktivnímu pohybu, neboť pohyb je nepostradatelný pro zdárný vývoj organismu. A k tomu vašemu dítěti plavání v Berouně rozhodně pomůže.

    Přečtěte si také: