Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Porod císařským řezem – výhra nebo trauma?

    2.7.2011, Dagmar Čechová

    Porod císařským řezem bývala dříve poslední možnost, dnes se stává však stále oblíbenější. Moderní technologie a schopnosti lékařů i plastických chirurgů umožňují hladký průběh porodu, který pak bývá pro rodičku příjemnější než porod přirozenou cestou.

    Porod je asi jedním z nejkrásnějších okamžiků těhotenství. Zároveň ale také nejbolestivější – kontrakce, které neberou konce (někdy mohou trvat i dva dny), ohromná bolest, ukřičená porodní asistentka a někdy i natržená pochva. To opravdu nezní moc hezky a pravděpodobně proto čím dál tím více žen touží po porodu císařským řezem.

    Je nutné ovšem vědět, že takový císařský řez je pro tělo mnohem větší rána než běžný porod. Zásah do dutiny břišní je velmi závažný a rozhodně nejde o procházku růžovým sadem. Možná proto se u nás na plánovaný porod císařem můžete objednat jen ve speciálních případech.

    Rodička musí splňovat hned několik podmínek pro porod chirurgickou cestou. Mezi ně patří nepoměr plodu a pánve rodičky, nepravidelná poloha plodu, poruchy placenty nebo pupeční šňůry, překážky v porodních cestách, onemocnění matky a další. Může se tedy stát, že i když nemáte porod císařským řezem plánovaný, jedna z výše uvedených indikací k němu vašeho lékaře přiměje.

    Při porodu císařským řezem se komplikace objevují šestkrát častěji než u přirozeného porodu. Jde především o krvácení, embolie, poškození vnitřních orgánů nebo kýlu. Rodička je po porodu odvezena na jednotku intenzivní péče, kde stráví jeden až dva dny. Poté je převezena na porodní oddělení a konečně se může podívat na své dítě. Vzhledem k tomu, že jde o velký zásah, je rekonvalescence náročná a často velmi bolestivá. Císařský řez se dnes však již provádí i při částečné anestezii (epiduralu), kdy je rodička po celou dobu chirurgického výkonu vzhůru a může s lékaři komunikovat a své dítě vidět hned po porodu.

    Porod je věc, kterou si musí projít každá žena, která touží po dítěti. Ať už bude přirozený nebo chirurgický, půjde o okamžik, na který budete vzpomínat do konce života.

    Přečtěte si také: