Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak pomoci druhým? Dárcovství - vajíčka

    27.12.2010, Dagmar Čechová

    Stále více žen přichází k lékaři s jedním problémem - nemohou s partnerem počít dítě. Důvodů může být mnoho, nejhorší je ale pro ženy, když jejich vaječníky vajíčka produkují velmi málo nebo vůbec. Řešit se to dá přijetím vajíčka od dárkyně.

    Stejně jako muži mohou poměrně bez problémů darovat spermie, mohou své pohlavní buňky darovat i ženy. U nich je to ale samozřejmě složitější.

    Dárkyněmi se většinou stávají ženy, které ve svém okolí znají ženu, která nemůže otěhotnět, protože její pohlavní orgány neprodukují vajíčka. Na prvním místě je soucit a porozumění. A na druhém u mnoha žen peníze. Darování oocytů (vajíček) je totiž finančně ohodnoceno, a to i v řádů desítek tisíc korun.

    Pokud jste tedy ženou ve věku mezi 18-35 lety, nepřenášíte žádné genetické onemocnění a váš reprodukční sytém je bez problémů, můžete o darování vajíček uvažovat. Samozřejmě nesmíte mít žádnou pohlavně přenosnou chorobu a měla byste být zdráva i psychicky. Lékaři se snaží vybírat ženy, které nejsou obézní a jejich vzhled a inteligence nijak nevybočuje z průměru.

    U dárkyň je pak provedeno kompletní lékařské a genetické vyšetření.

    Pokud jste jako dárkyně vhodná, lékař se s vámi domluví na tzv.

    stimulačním cyklu. To znamená, že si po dobu deseti až dvanácti dnů injekčně aplikujete hormony, které podpoří tvorbu vajíček a jejich zrání. Vajíčka jsou pak malým operačním zákrokem při celkové narkóze odebrána vpichem skrz poševní stěnu. Po několika hodinách může jít dárkyně domů, kde pak stráví několik dní.

    Darování má samozřejmě i své mínusy. Pokud užíváte hormonální antikoncepci, je třeba ji na dva cykly vynechat. Při stimulačním cyklu pak většinou dochází k ovariálnímu hyperstimulačnímu syndromu.

    Pacientky většinou pociťují lehký tlak v břiše, který se může vystupňovat až v průjem a zvracení. Hormony pro tvorbu vajíček totiž způsobují výrazný úbytek tekutiny z cév - dochází pak ke snížení tlaku a zvýšené srážlivosti krve. Je tedy třeba hodně pít, aby nedocházelo k dehydrataci. Zároveň musí lékař hlídat laboratorní hodnoty, a - pokud je to nutné - nařídit protisrážlivou terapii.

    Poslední důležitou informací je, že dárkyně jsou vždy anonymní, takže i pokud si vás nějaký pár vybere ze známosti, nebude jim zaručeno, že budou mít právě vaše vajíčka. Důvodem je pak složité řešení nastalých sociálních vztahů.

    Přečtěte si také: