Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Chcete si přivydělat? Zde je několik tipů a rad vhodných i pro maminky na mateřské dovolené

    17.11.2010, Silva Pokorná

    Snad každý z nás řeší čas od času otázku financí. Někdo má do kapsy opravdu hluboko a někdo má prostě více přání a koníčků. V dnešní době existuje mnohem víc možností, jak své peníze utratit, a tak nám nějaká ta koruna neustále chybí.

    Naštěstí existuje i stále víc možností, jak chybějící peníze vydělat. A jde to i při mateřské, resp. rodičovské dovolené.  Na úvod připomenu, že výdělkem může zaniknout Peněžitá pomoc v mateřství, tzv. PPM, která se poskytuje po splnění zákonem stanových podmínek po dobu maximálně 28 týdnů (37 týdnů u porodu dvou a více dětí).  Následně se pobírá Rodičovský příspěvek, a ten naštěstí dalším přivýdělkem nezaniká a není ani stanovaná žádná horní hranice takového výdělku.

    Nejdříve si promyslete, kolik času práci můžete věnovat a v jakou dobu, kdo bude v čase vaší nepřítomnosti pečovat o vaše dítě, a nakonec, jakou činnost byste chtěla vykonávat.  Pokud jste byla před nástupem na mateřskou dovolenou zaměstnaná, zjistěte, zda by nebyla možná práce na zkrácený úvazek nebo z domova, přímo u vašeho zaměstnavatele.  Bylo by to ideální řešení. Znovu se zapojíte do původního pracovního procesu a návrat na plný úvazek pak bude snazší.

    Dále se můžete obrátit na personální agentury, kde za služby neplatíte, ale nabídnete váš zájem o práci a čekáte, jestli se najde zaměstnavatel, který o vás bude stát. Jistější je ale hledat a hledat. Opět je tady skvělý pomocník dnešní doby, internet. Prolistujte nabídky, zadejte si vlastní poptávky, hledejte různé možnosti. Nezaměřujte se jenom na vaši původní profesi. Určitě zvládnete i jinou činnost, třeba jednodušší manuální práci ve skladu jako balení kosmetiky nebo doplňování zboží v prodejně. Pracovat se takhle dá i v noci. Odpadne vám starost s hlídáním. Váš drobeček bude v té době sladce spinkat vedle tatínka a příležitostně se to určitě zvládnout dá. Nebo můžete v rámci procházky s kočárkem roznášet letáky do schránek.

    Stále více se taky naskýtají i možností, jak pracovat z domova bez nutnosti kamkoliv dojíždět. Nejčastější nabídky jsou z oblasti účetnictví, překladatelství nebo psaní různých textů a článků. Stačí vám telefon, počítač a připojení na internet.  Můžete oslovit realitní agentury a pracovat jako externí makléř. Tady se vám bude hodit řidičský průkaz. Zkusit štěstí můžete i v různých reklamních agenturách, třeba se jim budete typově hodit právě vy nebo vaše dítě.

    Nakonec se zamyslete, co vás baví nejvíce, a zkuste ze svého koníčku udělat výnosný obchod. Jestli po večerech tvoříte bižuterii pro kamarádky nebo šijete pro celou rodinu podle vlastních návrhů, není nic jednoduššího, než své služby nabídnou dál. Zřiďte si jednoduchou prezentační webovou stránku nebo své zboží nabízejte přes už existující „e-shopy“. Náklady na takové podnikání jsou opravdu nízké, vstupní kapitál je většinou jenom váš čas a úsilí.

    Nebojte se zkusit něco nového, určitě to bude stát za to.  Časem se z malého experimentu může stát slušná výdělečná činnost. Nezapomeňte na legislativní stránku, odvody daní a do fondů zdravotní a sociální sféry. Vše potřebné naleznete opět na internetu, hledejte třeba pod heslem poradna, nebo se obraťte přímo na příslušné úřady.

    Přečtěte si také: