Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Udělejte si pozdim krásný - Podzimní výzdoba

    8.11.2010, Silva Pokorná

    Podzim je v plném proudu a my čím dál víc času trávíme doma u krbu. Nebo spíš u zapnuté televize a topení. Pochmurné počasí venku nám na náladě nepřidá, ale můžeme si jí zlepšit třeba podzimní výzdobou. A když si jí sami vyrobíme, bude nás hřát o to víc.

    Až půjdete zítra z práce nebo z nákupu, nasbírejte si spadané listí, různé šišky, kaštany a ořechy a zkuste ulovit i několik větviček z keřů, ideálně obsypaných červenými bobulemi. V některých květinářstvích se v tomhle období dají přírodní materiály i zakoupit.  Určitě se vám budou hodit ještě nůžky, silná větší jehla, lepidlo, drát, špagát a nitě. Nejjednodušší a nejrychlejší je zastrčit různé větvičky do vázy s vodou. Zůstanou dlouho zelené a doma to bude sálat svěžestí. Pokud si chcete vyhrát, pověste na ně ještě kaštany a ořechy.  Propíchněte je silnou jehlou a navlečte na nit nebo špagátek.

    Velice efektní a jednoduchá je i kaštanová zvonkohra. Připravte si menší větvičku, ze které uděláte kruh (konce k sobě spojte drátem), 10 provrtaných kaštanů a 5 šňůr o různých délkách tak, aby byla každá o cca 2-4 cm delší.  Na každou šňůru navlečte 2 kaštany, první umístěte asi v jedné třetině šňůry a druhý na konec. Jednotlivé kaštany můžete ještě ukotvit uzlíkem zespoda. Pak přivazujte jednotlivé šňůry na větvičkový kruh tak, aby se spodní kaštany postupně svažovaly a vznikla vám spirála. Přivažte špagát pro pověšení a máte hotovo. Teď už stačí jen najít vhodné místo, třeba lustr v kuchyni a zvonkohru pověsit.

    Další jednoduchou výzdobou je věnec. Pro základ je ideální hotový polystyrenový kruh, ale můžete použít i několik větví stočených do kruhu a svázaných drátem.  Nejdřív kruh obalte barevným listím. Přichytávejte listy postupně omotáním drátem nebo nití (neviditelně bude působit rybářský vlasec). Až budete mít celou pohledovou plochu vyplněnou, přidělejte dle libosti kaštany a ořechy. Můžete je doplnit o badyán a celou vanilku, nebo malé šišky. Hotový věnec si postavte na stůl nebo pověste na dveře.

    A pokud máte někde ještě prázdné místo a chuť tvořit, vzpomeňte si na dětství a kaštanové figurky. Popusťte uzdu své fantazie a udělejte si na okně malou kaštanovou zoologickou zahradu. Stejným způsobem se dají použít vlašské ořechy. Pro nožičky poslouží zápalky, oči vytvoříte s černého koření.

    Inspiraci pro postavičky můžete čerpat i z různých tvořivých knížek, případně hledat na internetu. Přejeme vám příjemnou zábavu a barevný podzim.

    Přečtěte si také: