Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak zvládnout vedra při cestování s dětmi?

    5.8.2015, Alice Jendelová

    V letním období často teploty lámou rekordy a tropická vedra jsou úskalím hlavně pro malé děti. A co teprve, když se s nimi rozhodnete vyrazit na dovolenou do míst, kde žádné příjemné ochlazení nehrozí. Poradíme vám, jak vaše děti ochránit a jak vysoké teploty hravě zvládnout.

    V první řadě je nutná příprava ještě před samotnou cestou. Dítě je na změny teploty daleko citlivější než dospělý, proto myslete na víc variací oblečení. Při balení kufrů velice dobře zkontrolujte, zda máte připraveny opravdu všechny věci, které může na dovolené vaše dítko potřebovat. Je nemilé až na hotelu zjistit, že jste zapomněli plážové botičky, které jsou pro malé děti při pohybu na rozpáleném písku nezbytné.

    Rady na cestu

    Před samotnou cestou je vhodné rozhodnout, jaký způsob dopravy zvolit. V každém případě bude pohodlnější letecká doprava s přímým transferem na hotel. „Letadlo je nejjednodušší a nejrychlejší způsob přepravy na dovolenou pro rodiny s malými dětmi. Prostory letišť jsou klimatizovány, nehrozí tak přehřátí organismu, navíc je skoro na každém rohu možnost občerstvení,“ uvádí Simona Fischerová z cestovní agentury eTravel.

    Pokud upřednostňujete dopravu autem, vydejte se na cestu v nejchladnější části dne, ideálně na noc.  Během dne pak dělejte častější přestávky. Rozhodně nedoporučujeme cestovat s malým dítětem v autě bez klimatizace. Na druhou stranu, s klimatizací opatrně. Teplotní rozdíl venku a uvnitř by neměl být vyšší než 5°C. Z nadměrného užívání klimatizace mohou vznikat angíny. Po cestě děti pravidelně kontrolujte a dohlížejte na dostatek přísunu tekutin.  

    Na dovolené

    I v průběhu samotné dovolené je třeba dodržovat několik zásad, jak si pobyt v horkém počasí zpříjemnit. Tou nejdůležitější je pitný režim. Rodiče by u sebe měli vždy mít dostatek tekutin. Ideální jsou vlažné ovocné čaje. Malým dětem bychom nikdy neměli dávat studené nápoje, vždy by měly mít pouze pokojovou teplotu. Během vysokých teplot rychle ztrácíme tělesné tekutiny i prostřednictvím dýchání.

    Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí pak kolem 3 - 4 l denně. Výhodou je dovolená na hotelech s formou stravování all inclusive, kde mají děti přístup k pití po celý den.

    Na dovolené by se měly děti po celou dobu vyvarovat dlouhému pobytu na přímém slunci. V poledne, tedy v době nejintenzivnějšího slunečního záření, by rozhodně neměli pobývat na slunci ani dospělí. Návrat na pláž se doporučuje až odpoledne kolem 15. hodiny.  Děti do 1 roku by měly po celou dobu pobývat ve stínu. Na pokoji bez klimatizace je vhodné zatáhnout na celý den žaluzie a rolety.

    Nedílnou součástí vybavení na dovolené jsou opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem. Neměli byste zapomínat, že dětská pokožka je tenká, proto je třeba mazat děti častěji, až několikrát za den. První vrstva krému by měla být aplikována minimálně 30 minut před pobytem na slunci. Nejvhodnější jsou voděodolné krémy, jejichž působení krátce vydrží i po koupání.

    Oblečení v horkých dnech by mělo být bavlněné, lněné a hlavně prodyšné. Naprosto nevhodné jsou materiály z umělých tkanin. Každé dítě by mělo mít neustále pokrývku hlavy. Klobouček nebo čepičku můžete občas namáčet, aby se děti osvěžily.

    A co jídelníček?

    Nedoporučuje se smažené a příliš tučné jídlo. Strava pro děti v létě je lehká a zahrnuje hodně ovoce a zeleniny. Z teplých jídel jsou ideální polévky nebo zeleninové rizoto. „Mnoho hotelů v rámci svých kvalitních služeb myslí na vhodnou dětskou stravu a nabízí speciální menu. To obsahuje mnoho druhů ovoce, zeleninové saláty a lehké pokrmy,“ dodává Fischerová.

    První pomoc při úpalu

    Opatrně také s nadměrnou tělesnou zátěží. Výlety a náročné sportovní aktivity nechte na chladnější dny. Horko může lidskému organismu způsobit mnoho trápení. Mezi ta nejčastější patří přehřátí organismu, například úpal nebo dehydratace.

    Mezi typické příznaky úpalu u dětí patří rychlý a silný puls, horká červená nebo skvrnitá pokožka (v důsledku selhání pocení), horečka bez pocení, bolest hlavy, závratě, únava, malátnost až zvracení, úplná nebo částečná ztráta vědomí. 

    V případě příznaků přehřátí organismu, je třeba okamžitě poskytnout první pomoc a začít s ochlazováním. Vhodná je studená sprcha, či alespoň mokrý ručník. Dítě bychom měli posadit do místnosti, kde je trochu průvan. Také je nutné doplnit tekutiny. Pokud příznaky do hodiny neustoupí, je třeba volat lékařskou pomoc. U malých dětí doporučujeme volat pomoc okamžitě. Při dehydrataci jsou příznaky obdobné. Dítě bývá nadměrně spavé, nechce jíst ani pít. Pokožka je suchá, rty bývají popraskané. Jedním z důležitých symptomů u malých dětí je i stále suchá plenka.

    Rozhodně tedy teplé počasí nepodceňujte, teď už víte jak na to. A pokud máte stále z dovolené s dětmi obavy, přečtěte si našich 5 rad, jak to v pohodě zvládnout.

    Přečtěte si také: