Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zjištila jste, že jste těhotná! Co teď?

    3.5.2014, Radka Kapuciánová

    S radostí jste právě zjistila tu velkou novinu – bude z vás maminka! Jak teď bude vše probíhat…?

    Něco je jinak

    Najednou cítíte, že je něco jinak. Nevíte, čím to, ale necítíte se ve své kůži. Nemusíte hned myslet na nejhorší, nemoc to být nemusí. Napadlo vás už udělat si těhotenský test?

    Dvě čárky nalezeny!

    Testování je již za vámi a vy s údivem hledíte na dvě čárky na testovacím proužku, které vám oznamují, že z vás bude maminka. Co teď? Byť je každé těhotenství jiné, můžete si být jistá, že vás některé příznaky postihnou (v menší či větší míře).

    Signály, že jste v očekávání

    Jaké mohou být signály, které by vás měly donutit udělat si těhotenský test? Samozřejmostí je vynechání očekávané menstruace, především pak pokud máte periodu pravidelnou, můžete už vytušit, že se „něco“ děje s vaším tělem. Pozor ale – nepleťte si menstruaci se slabším krátkodobým krvácením, které se na počátku těhotenství vyskytuje. Příznakem, že jste takříkajíc „v jiném stavu“ , může být mnoho věcí – můžete se cítit unavená, slabá, občas se vám zatočí hlava, začnete trpět na náhlé nevolnosti (nejen ráno), máte častější potřebu na močení, jste přecitlivělá (na pachy, chutě, slova), mírně se vám zvětší prsa, která mohou i pobolívat.

    Těhotenské testy

    Můžete ovšem patřit mezi ženy, které na počátku těhotenství (nebo i po celou dobu jeho trvání), nebude trápit vůbec nic. Ať tak či tak, jakmile vám vynechá perioda a vy budete mít pocit, že byste mohla být těhotná, udělejte si test. V případě jeho negativního výsledku po pár dnech testujte znovu. Na trhu je dnes velké množství těhotenských testů, které se liší především v tom, jakou mají citlivost. Všechny testy fungují stejně – vyšetřují, kolik se ve vaší moči nachází hormonu hCG. To je hormon, který začne produkovat placenta od okamžiku umístění vajíčka v děloze.

    Opravdu jste těhotná!

    Po pozitivním nálezu na testu co nejdříve kontaktujte svého gynekologa a sdělte mu, že můžete být těhotná. S sebou do ordinace vezměte první ranní moč, která obsahuje nejvyšší hodnotu hormonu hCG. Při příchodu vás gynekolog vyšetří, může provést i první ultrazvuk, a řekne vám, jestli jste skutečně těhotná, v kolikátém týdnu a jestli se zdá být vše v pořádku. Poté vás doktor vyšle na vyšetření ke zjištění krevní skupiny + Rh faktoru, přítomnosti viru HIV a syfilis.

    Čekají vás změny

    Pokud se vám těhotenství potvrdí, připravte se na radikální změnu ve vašem životě. Zpočátku si budete muset zvyknout na častější návštěvy doktora, později prenatální poradny, kde vám pokaždé změří tlak, zváží vás, optají se na zdravotní potíže, gynekolog zkontroluje porodní cesty, umístění placenty a plodu, srdeční ozvy plodu.

    Zdravotní potíže v těhotenství

    Připravte se, že nejen na počátku těhotenství můžete mít určité obtíže. S přibývajícími kily a postupujícím těhotenstvím více hrozí otoky končetin (především v létě či při dlouhém stání), pálení žáhy, které je způsobeno utlačováním žaludku dělohou. Hrozí také vznik křečových žil – proti těm pomáhá zvýšená poloha nohou (nad srdce) několikrát denně a také speciální kompresivní punčochy.

    Spokojená maminka, spokojené miminko

    Pamatujte však na to, že přes všechny možné komplikace by mělo být těhotenství jedním z nejkrásnějších období vašeho života. Jak lidové rčení říká – když je spokojená maminka, je spokojené i miminko. Platí to už od prenatálního života, tedy od počátku těhotenství. Je-li maminka v psychické pohodě, snáší obvykle změny spojené s těhotenstvím mnohem lépe. I nejbližší členové rodiny, kolegové v práci a přátelé by se v ideálním případě měli snažit, aby nastávající mamince nic nechybělo.

    Užívejte si tohoto krásného období!

    Užívejte si pozornosti ostatních a chystejte se na blížící se příchod nového miminka. Nezapomeňte sehnat veškerou potřebnou výbavičku – od roztomilých malých oblečků, přes plenky, zásobu vlhčených ubrousků a kosmetiky, až po postýlku, přebalovací pult, dětskou skřínku a nesmíme zapomenout ani na kočárek. Příjemné těhotenství bez (velkých) obtíží!

    Přečtěte si také: