Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Píšeš, píšu, píšeme.

    14.2.2013, Martina Kaushiková

    Nejste si jistí, že Vaše dítě bude jednou umět psát, aniž by použilo klávesnici počítače a textový program? Učte ho psací návyky už odmala.

    Nejlepší dobou, kdy začít dítě zvykat na proces psaní je už předškolní věk.  Dítě ještě nemusí umět psát, ale od raného věku by mělo umět čmárat, větší dítě před nástupem do školy kreslit a také kreslit tvary a obrázky podle předlohy. Jsou to základní cvičení nutná pro pozdější proces výuky psaní. Všechny ty oblouky, kličky, smyčky, kruhy a tečky mohou vašemu dítěti usnadnit osvojování návyků, které jsou pro správné psaní nezbytné. Děti rády před nástupem do školy zkouší psát, nebo se alespoň podepsat. Určitě je podpořte, rozhodně to není na škodu.

    Psaní je komplexní a složitý proces, při němž dítě ovlivňuje mnoho faktorů. Je důležité, aby se dítěti v této první fázi psaní věnovala náležitá péče, jelikož je nezbytné, aby došlo k plnému zautomatizování správných návyků. Ty špatně naučené se totiž velice těžko odstraňují, leckdy se dítě špatný návyk nepřeučí. Zaměřte se proto zejména na držení psacích potřeb a vzpřímenou pozici při psaní. Dále je nutné dát pozor na typ podložky, sklon sešitu, uvolněné zápěstí a v neposlední řadě je důležitou složkou atmosféra, při níž dítě píše. Pro začátek vyberte něco snazšího, po překonání kliček, smyček a obloučků se můžete přesunout na tiskací písmena a následně přidávat obtížnější formy.

    Ideální způsob pro procvičení představuje písanka. Žijeme v době internetu, takže bez větší námahy najdete potřebný materiál zdarma ke stažení. Procvičovací listy si vyberete úměrně k věku dítěte - pro předškoláky obrázky, linky nebo kruhy, na kterých si procvičí motoriku a ovládání zápěstí, pro školáky z první třídy pak jednotlivá písmena, slabiky nebo celá slova. Denně se k vám tak dostanou nové listy pro cvičení. Počítejte s tím, že budete potřebovat notnou dávku trpělivosti a v žádném případě dítě při neúspěších netrestejte, ať v něm vůči psaní nevypěstujete negativní pocit. Pokud si myslíte, že se Vaše dítě nikdy nenaučí čitelně psát, vzpomeňte si, jak jste začínali vy. A pak se třikrát nadechněte a pochvalte ho. Psaní zdar!

     

     

    Přečtěte si také: