Navštivte také: Horké kameny
komerční sdělení
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Španělský Jamón

    21.11.2015, Komerční sdělení

    Máte rádi vepřové maso na jakýkoliv způsob? A vyzkoušeli jste už, jamón, španělskou sušenou šunku?

    Tato nasolená, na čerstvém vzduchu sušená delikatesa z vyzrálého vepřového masa z celé zadní kýty nebo celého plecka se čas od času objeví i na českém trhu, většinou jako dárkové balení s nožem a speciálním stojanem. Občas se dá koupit při speciálních akcích v supermarketech, případně z pohodlí domova na webu www.bmcbrno.cz/spanelske-delikatesy.

    Než se ale tato pochoutka dostane na stoly gurmánů, trvá to několik dlouhých měsíců. Syrová vepřová kýta se musí nejdříve zbavit veškeré krve, poté se se zasype hrubou mořskou solí a nechá se několik dní uležet. Po asi deseti dnech (záleží na hmotnosti kýty), se z povrchu odstraní sůl a maso se zavěsí do suchého prostředí, kde pak několik měsíců zraje pouhým prouděním čerstvého vzduchu.

    Pokud jste již v minulosti mohli tuto španělskou potravinu vyzkoušet, víte, že by se měla uchovávat v pokojové teplotě. Před prvním nakrojením vydrží kýta několik měsíců, neměla by se však na ní objevit příliš vysoká vrstva plísně. Jestliže se plíseň na povrchu kýty objeví, neznamená to, že musíte celý kus masa vyhodit. Lze ji setřít utěrkou, kterou jste před tím namočili do kvalitního olivového oleje. Nakrojené sušené maso by se nemělo uchovávat déle, než dva měsíce.

    Jednotlivé plátky by po ukrojení neměly obsahovat žlutý tuk ani tvrdou kůži. Před každým nakrojením je tedy zapotřebí příslušnou část kýty pořádně očistit od těchto částí. Jelikož se s kýtou špatně manipuluje a její krájení vyžaduje zručnost, nebývá doporučováno sundávat šunku ze stojanu.  

    Chybu zajisté neuděláte, pokud si k šunce nakoupíte také kvalitní španělská vína. Pak už vám nic nebrání tomu degustovat a užívat si spolu s rodinou nebo s přáteli delikátní chuť španělského národního bohatství.

    Přečtěte si také: