Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Grilování není pouze letní záležitostí!

    14.1.2013, Markéta Vocetková

    Jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy jídla je grilování. Je zdravé,baví nás a užíváme si jej. Víte o něm však všechno?

    Grilování není pouze letní záležitostí!

    Jakmile zaslechneme slovo grilování, asi nejčastěji se nám vybaví letní noc plná hvězd, parta přátel na zahradě, vychlazené pivo a příjemná vůně grilujícího se masa, na rozpáleném grilu. Smích a zábava v plném proudu, prostě relax, jak má být. Při pohledu z okna na padající vločky se nám však slastný úsměv smaže z tváří s myšlenkou, že si na pochoutky na grilu budeme muset ještě chvíli počkat.

    Grilovat v domě? Žádný problém

    Díky moderním vymoženostem se však grilování nestalo pouze sezonní záležitostí. Je čím dál tím častější, že grilujeme i mimo letní období a to hlavně v restauracích, kde nabízejí speciality na grilu. Grilované pochoutky si však můžeme dopřávat i u nás doma. Stačí si pořídit gril, určený do vnitřních prostor – elektrický gril, grilovací mramorovou desku či jinou alternativu.

    A že vás na grilování nic nemůže překvapit? Je pravdou, že Češi grilují často a rádi. Nejrůznější recepty na grilování nalezneme na internetu, v časopisech i v pořadech o vaření, a přesto se tak rádi držíme klasiky – roštěnek, krkovičky či nesčetného množství uzenin. Málokdo experimentuje a je to celkem škoda.

    Jako národ bez moře konzumujeme opravdu malé množství ryb. Lidé si stěžují na jejich zápach a složitou přípravu. Přitom příprava ryby například pstruha či lososa na grilu je snadná, nenáročná a výsledek stojí opravdu za to.

    Kulinářské speciality se dají uvařit i bez masa. Grilovaná zelenina je vhodným řešením pro vegetariány, ale také pro ty, kteří nemají zrovna chuť na masitý steak či grilované kuřecí stehno. Ze širokého výběru doporučuji grilovanou mrkev, naloženu společně s masem, cibulová kolečka, papriku a také lilek. Pokud bude zelenina naložena jen v lehkém nálevu a bude se propékat postupně, máte jistotu, že si zachová potřebné množství vitamínů a minerálů a získá jedinečnou chuť. Sama mám ozkoušeno, že i tací lidé, kteří zeleninu striktně odmítají, si jí z grilu rádi sami vezmou.

    Experimentujte, zkoušejte a buďte gurmány na poli grilování. Vyměňte fádní kuře na paprice za lahůdku z grilu. Dobrou chuť!

    Přečtěte si také: