Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Začala hlavní bleší sezóna. Víte, jak před nepříjemnými parazity chránit psy a kočky?

    2.11.2018, Komerční sdělení

    Zdaleka ne všechno se v následujících týdnech a měsících začne ukládat k zimnímu spánku. Někteří živočichové naopak ožijí. Například pro blechy je podzim nejaktivnějším obdobím vůbec. Je proto důležité nenechat nic náhodě a náležitě před nimi chránit domácí mazlíčky. Těm drobný hmyz nejenže znepříjemňuje život, ale zároveň může ohrožovat jejich zdraví.

    V boji s nepříjemnými parazity může pomoci celá řada běžně dostupných přípravků. Chovatelé by ale měli mít alespoň základní povědomí o tom, jak fungují, a vybírat si je i s ohledem na možné komplikace. Přípravky proti blechám a klíšťatům se liší například v tom, jak dochází        k jejich usmrcení. „U některých přípravků je nutné, aby došlo k přisátí blechy nebo klíštěte, kvůli čemuž v případě blech dochází k podráždění a možnosti vzniku alergie na bleší kousnutí a u klíšťat hrozí nebezpečí přenosu

    onemocnění. Z tohoto pohledu jsou tedy nejvhodnější přípravky, které blechy a klíšťata likvidují už při kontaktu se srstí nebo kůží,“ radí Barbora Červená.  

    Vhodným pomocníkem se tak může stát například obojek Foresto, který má přesně tyto účinky a hubí dospělé blechy i jejich vývojová stádia. Psům i kočkám zajišťuje ochranu až na 8 měsíců, a nejen teď                         na podzim se ukáže být jejich spolehlivým ochráncem. Pokud chovatel preferuje jiný typ přípravku než obojek, může pro psy použít pipety Advantix, které zvíře chrání nejen před blechami, ale také v babím létě a při teplejším podzimu stále ještě dost aktivními klíšťaty a komárypo dobu až čtyř týdnů. Kočky před blechami chrání přípravek Advantage, opět ve formě spot-on. Ten lze doporučit i jako součást léčby alergické dermatitidy vyvolané blechami.

    Proč se má po odblešení i odčervovat?

    Ačkoli blechy patří mezi vnější parazity, neznamená to, že škodí jen povrchově. Mohou přenášet i řadu virových a bakteriálních onemocnění, mimo jiné lymskou boreliozu, endemický tyfus nebo mor. Obtížný hmyz je také mezihostitelem tasemnice, která parazituje v trávicím traktu zvířete. Psi a kočky si nevítané obyvatele svých kožíšků vykusují a tím pádem mohou infikovanou blechu a s ní i tasemnici snadno pozřít. Nakažení tasemnicí pak může vést až k obávané alveolární echinokokóze, která těžce poškozuje játra. Zodpovědní chovatelé by tedy měli po odblešení zvířete zajistit také jeho odčervení.

    I v tomto případě je na místě prevence, protože poznat, že má pes nebo kočka vnitřní parazity, nemusí být vždy snadné. Infekce často probíhají bez příznaků nebo jsou jen nenápadné a nespecifické. Projevují se například zhoršenou kvalitou srsti, nepřibíráním na váze nebo občasným řidším trusem. Paraziti pak mohou být jednou z příčin průjmů, zvracení či dokonce nervových symptomů jako jsou křeče nebo ochrnutí končetin.

    Proti vnitřním parazitům v podobě tasemnic, měchovců a tenkohlavců se primárně používají odčervovací tablety. Na trhu je k dostání například ucelená řada Drontal, která je připravena jak pro podání mláďatům          a dospělým, tak menším či větším plemenům. Pejskové ocení například ochucenou odčervovací tabletu ve formě kostičky s názvem Drontal Dog Flavour, kterou bez problémů přijímá devět z deseti psů. „Odčervování zvládnou i méně zkušení chovatelé. Důležité ale je, aby dbali na jeho pravidelnost.                           V ideálním případě by zvíře mělo být odčerveno aspoň jednou za čtvrt roku. U koček a psů, kteří mají více volnosti a mohou lovit, je odčervení doporučováno i častěji,“ připomíná Barbora Červená. 

    Nejdřív kožich, pak i pelíšek a celý byt

    Na samotných zvířatech většinou žije jen kolem 5 procent blech z celékolonie a obvykle se v jejich kožiších vyskytují jen ve chvílích, kdy potřebují sát krev, což může trvat jen pár desítek minut či několik hodin denně. Většinu času blechy tráví mimo zvíře, vždy ale v jeho těsné blízkosti. Najdeme je zejména v pelíšcích, kobercích a v čalouněném nábytku. „Blechy jsou velice odolné. V nepříznivých podmínkách zůstávají jejich larvy v kokonu a vydrží čekat na blízkost hostitele až jeden rok. Dospělá blecha pak bez problémů přežívá bez potravy až půl roku. Při napadení zvířete blechami je proto nutné myslet i na důkladnou očistu všech prostor, ve kterých se pes či kočka pohybují,“ upozorňuje veterinární parazitoložka Barbora Červená. Je tedy zapotřebí provést důkladný úklid všech věcí a prostor včetně těch, které se nedají snadno vytřít, vyprat nebo vyluxovat. V takovém případě pomůže například přípravek Bolfo sprej, který je zároveň možné použít i na zvířata jako taková.

    Chovatelé by měli mít na paměti, že je vždy lepší napadení blechami předcházet než složitě řešit následky jejich invaze. Pokud totiž neprovedou důkladnou očistu prostředí, budou se líhnout stále nové a nové blechy, které budou útočit nejen na psy a kočky, ale i na lidi. Okřídlené moudro dědy Komárka o tom, že blechy psí na člověka nejdou, je totiž velký omyl.               A ve většině případů navíc zvířata napadají blechy kočičí. 

    Věděli jste, že...

    • blecha je jedním z nejčastějších vnějších parazitů psů a koček?
    • blecha může na svém hostiteli přežívat až 140 dní?
    • bleší samička naklade denně až 50 vajíček, která jsou roznášena všude tam, kde se zvíře pohybuje?
    • na zvířatech parazitují jen dospělí jedinci? Až 95 procent celé bleší populace v různých vývojových stadiích žije mimo kožichy zvířat.
    • vývojový cyklus blechy trvá za příznivých podmínek jen dva až tři týdny?
    • alergie na bleší kousnutí je nejčastějším kožním problémem psů a koček?

    Další zajímavé informace o možnostech prevence psů a koček před parazity najdete na adrese animalhealth.bayer.cz a na YouTube kanále Bayer pro zdravé mazlíčky.

    Přečtěte si také: