Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Hemeroidy – jak, co a proč

    27.8.2012, Anna Dvořáková

    Hemeroidy dnes trápí 50 – 70% lidí středního, ale i mladého věku. Jsou to rozšířené zevní či vnitřní pleteně v oblasti konečníku, jakási obdoba křečových žil na dolních končetinách. Mnoho z nás řeší nepříjemný pocit různými mastmi či koupelemi, avšak to nestačí. Pokud nezačnete hemeroidy řešit včas, můžete skončit na operačním stole. A přesto stačí tak málo…

    Máte pocit, že sedíte na trní. Vrtíte se na židli a neustále poposedáváte. Cítíte bolest při vyprazdňování či máte pocit neúplného vyprázdnění po stolici. Máte krev na toaletním papíře. Ano, pak je ten pravý čas zajít k lékaři, i když se vám tak hrozně moc nechce. Bojíte se nepříjemného vyšetření, kdy se lékař bude dotýkat vašeho konečníku. A přesto úplně zbytečně, hemeroidy jde dnes odstranit ambulantně, nepotřebujete ani den neschopenky.

    Pokud máte sedavé zaměstnání, či naopak zvedáte těžká břemena, jste právě vy ohroženou skupinou. Stejně tak, pokud příliš namáhavě cvičíte, nepijete dostatek tekutin či vaše strava neobsahuje dostatek vlákniny. A pokud jste právě po porodu, tak se hemeroidům téměř nevyhnete.

    Projevy

    Hemeroidy se projevují různě – tlakem v konečníku, svěděním, pálením, někdy dokonce i mokváním, bolestí v klidu či při vyprazdňování, špiněním prádla, někdy zduřením a vyhřeznutím.  Mohou také zanechávat stopy krve na toaletním papíře, v pokročilejším stádiu může krev i odkapávat. Hemoroidální onemocnění má zpravidla čtyři stádia. První, to nejméně vážné, se projevuje právě výše uvedenými symptomy. V druhém stádiu pak dochází k občasnému vyhřeznutí. Ve třetím stádiu je potřeba hemeroidy zatlačit manuálně a čtvrté, finální stádium provází bolesti, svědění, výtok, nepohodlí a trvalé vyhřeznutí z konečníku. Pozor však – krev z konečníku nemusí být projev pouze hemeroidů, ale také jiných, vážnějších onemocnění, jako jsou například polypy nebo nádor tlustého střeva! Proto je třeba navštívit lékaře – specialistu na hemeroidy zvaného proktolog.

    Jak probíhá vyšetření

    Proktolog provede klinické vyšetření konečníku a dále anoskopické vyšetření (pozn. anoskopie je pohled do konečníku krátkým endoskopem). Jedná se o několikaminutové vyšetření, které není nijak bolestivé.

    Léčba

    Léčba může být buď konzervativní, nebo instrumentální. Konzervativní léčba spočívá v úpravě diety, což většinou znamená zvýšení podílu vlákniny ve stravě a omezení konzumace dráždivých potravin (ostré koření, káva, alkohol aj.). Při potížích je doporučeno aplikovat sedací koupele, čípky nebo masti. Také je třeba se vyvarovat tlačení stolice, což znamená zbavit se zácpy, ale také průjmů.  Instrumentální léčba je nejvhodnějším a nejužívanějším typem léčby pro hemoroidální onemocnění prvních tří stádií. V současné době se používají převážně dvě metody instrumentální ambulantní léčby, a to Barronova ligatura, což je starší metoda a spočívá v zaškrcování hemeroidů. Druhá metoda je modernější a méně bolestná. Tato léčba probíhá pomocí přístroje Hemoron, který k léčbě používá nízkonapěťový proud. Zákrok obvykle trvá 15 – 20 minut a někdy je třeba návštěvu opakovat.

    Přečtěte si také: