Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak ochránit pokožku před zrádným slunečním zářením?

    24.4.2012, Marika Postlerová

    Slunce je životodárná hvězda. Bez tepla a světla, které nám dává, by lidstvo nedokázalo přežít. Nicméně sluneční paprsky nám mohou ublížit stejně jako pomoci. Slunce je přirozeným zdrojem ultrafialového záření. Ozónová vrstva propouští těchto UV paprsků asi jednu třetinu, na které je naše kůže velmi náchylná, a proto bychom jí měli věnovat tu nejvyšší formu ochrany!

    Před slunečními paprsky se mějte na pozoru!

    Letní prázdniny si už bez mnoha lahviček opalovacího krému neumíme ani představit. Nejen v létě a na přímém slunečním světle je však naše kůže vystavena velkému množství UV záření. Vždyť každých tisíc metrů nadmořské výšky vzroste intenzita záření až o 15 procent. Ne nadarmo často přijíždějí lidé z hor se spáleným obličejem. Slunce bývá v zimě a ve velkých výškách zrádnější. Pleť nám ochlazuje chladný vánek, a tak nás ani nenapadne ji ochránit. Až bolavé spáleniny nás přesvědčí, že opalovací krémy nepatří jen do letní sezóny. UV paprsky pronikají dokonce i přes mraky, i když ne v tak intenzivní míře. Největší riziko spálení bývá mezi jedenáctou hodinou dopolední a třetí hodinou odpolední.

    Správný faktor sluneční ochrany? Jak ho vybrat?

    Je naprosto jasné, že výběr opalovacích krémů bychom neměli podcenit. Investovat do kvalitní kosmetiky, která poskytuje mnohem účinnější ochranu, se v dnešní době jednoduše vyplatí. Je nutné vybrat správný faktor sluneční ochrany (tzv. SPF), který určuje, jak moc si můžeme pobyt na slunci prodloužit bez rizika spálení kůže. Jak ale odhadnout, jakou velikost faktoru máme použít? K tomu slouží tzv. UV index, který je k nalezení na Českém hydrometeorologickém ústavu pro konkrétní místo i čas. Není však mnoho lidí, kteří by si uvědomovalo, že i rozdílnost v pleti jednotlivých osob je důležitým prvkem v určení správného SPF. Jsou totiž čtyři základní fototypy lidí a každý vyžaduje jiné zacházení. Čím světlejší barva pleti, tím více je kůže náchylná na UV záření a tím vyšší faktor musíme volit. Když jsou tedy použity oba indikátory, je možné zvolit přípravek na míru pro konkrétní typ pleti.

    Jaké krémy zaručují spolehlivou a kvalitní formu ochrany?

    Kvalitní opalovací krémy rozhodně nepatří mezi zbytečné investice. Díky technologii vývoje poskytují lepší ochranu a prevenci rakoviny či jiných onemocnění. Jsou také citlivější k pokožce, což vzhledem k rozšiřujícím se nejrůznějším alergiím mnozí jistě uvítají. Mezi značky rovnající se kvalitě patří například Daylong. Tato kosmetika brání průniku UVA i agresivnějšímu UVB záření. Vichy Capital Soleil patří také k prvotřídním značkám. Kromě opalovacích krémů vám též nabídne samoopalovací krémy, balzámy na spálenou pokožku, oleje apod. S Altermed Sun bude vaše pokožka chráněná a zároveň rychle zhnědne. Obsahuje totiž tzv. tyrosin, který napomáhá vzniku kožního barviva. Dalšími krémy, jež se o vaší kůži postarají jako o nejjemnější hedvábí, jsou Avene Haute, La Roche-Posay Anthelios nebo Bioderma Photoderm, který vám kromě ochrany nádherně zvláční a zpevní kůži.

    Už jste se zamysleli, zda máte doma krém, který vás skutečně ochrání? Vaše zdraví za trochu přemýšlení stojí.

    Přečtěte si také: