Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Náročný den? Odreagujte se s online hrou!

    3.4.2012, Marika Postlerová

    Komu se v životě nestalo, že přišel z práce nebo ze školy domů a byl naprosto vyřízený? Mozek jako by byl přeplněný přemírou informací. Cítíme se unavení a i když jsme celý den vlastně jen seděli, nejsme schopni žádné fyzické aktivity. Možná nás někdo v práci naštval a v nás by se ještě teď krve nedořezal. Dopřejte si trochu oddychu. Ty správné hry vám pomohou se napětí rychle zbavit.

    Hry jsou vyhledávanou zábavou již od existence prvních počítačů. Dokáží nás odreagovat. Přestáváme myslet na věci, které nás v té době zatěžují a které nás trápí. Mnoho lidí se hrám brání. Bojí se závislosti na nich. Samozřejmě nic se nemá přehánět. To platí ale o všech věcech. Je potřeba si udržet od her dostatečný odstup, brát je s nadhledem. Pak se závislosti nemusí bát nikdo z nás.

    Specifickou formou her jsou hry online. Nemusíte si hru pořizovat, nemusíte nic instalovat, stačí mít jen přístup k internetu. Dostupné jsou přitom hry různých kategorií. Na své si tedy přijdou milovníci logických i poněkud akčnějších her. Mnohdy se nabízí i možnosti her, ve kterých soupeříte s jiným člověkem přes síť. Jsou různé formy, které vás mohou zaujmout. Pro holčičky jsou často oblíbené tzv. oblékací hry, v nichž si postavičku oblékají do šatů, které se jim líbí. Mohou tak zkoušet různé kombinace oblečení a doplňků.

    Velmi kontroverzní jsou však střílecí hry. Někteří odborníci tvrdí, že u dětí a dospívajících způsobují takovéto online hry agresivitu. Já odborník nejsem a přít se s nimi nebudu. Z vlastní zkušenosti ale vím, že občasný vztek je nejlepší vybít právě v takovýchto hrách. Nikomu tím neublížíte a vy se zbavíte přebytečné „páry“.

    Samozřejmě každý by měl najít tu správnou míru hraní. Trávit nad tím hodiny a dny vkuse není vůbec dobré. Rodiče by zároveň své děti měli učit, že hra je stále jen hrou! Nic, co se v ní objeví a co v ní dělají, se nedělá ve skutečném životě. Pokud budou rodiče zodpovědní a svým dětem budou v oblasti her věnovat náležitou pozornost, nemusí se bát ani závislosti ani agresivity. Některé hry děti mohou učit i něco nového. Jiné pak dovedou odreagovat unavený mozek. Hraní her je zkrátka neškodné, když je nenecháme, aby nám vstupovaly do reálného života, nebo ho přímo nahrazovaly!

    Přečtěte si také: