Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Pozor na škodlivé látky v potravinách!

    15.4.2010, Ondřej Vomočil

    V dnešní době, kdy na opravdu každém roku „číhá“ nespočet bacilů a dalších nepřímených látek, je na místě začít řešit problém se škodlivinami, které se mohou vyskytovat v potravinách. Není rychlejší způsob, než se nakazit nepříjemným bacilem, než ten, že něco infikovaného sníte.

    Vždyť každý logicky myslící člověk vám řekne, že například ovoce i před samotnou konzumací byste měli omýt. Nikdy nevíte, jaký člověk, nebo třeba zvíře (u dovezených výrobků) před vámi měli danou potravinu v ruce. Raději si ji omyjte a následně v klidu konzumujte. Ale jak řešit omývání u jiných potravin?

    Nejlepší je nakupovat s rozmyslem a nepouštět se do zbytečných experimentů. Raději si kupte to, o čem víte, že je zdravé a zdravotně nezávadné, než abyste kupovali něco, o čem prakticky nic nevíte. Nevíte, jak je daný pokrm (a nejen pokrm) upravován a hlavně jakými způsoby.

    I v sebelepší restauraci se vám mohou na talíř dostat roztoči, ale i bacil, který mohl na jídlo přenést nakažený kuchař. Je to sice nepříjemné, ale mnohdy pravdivé.

    Teď nastává otázka, jak se škodlivým látkám v potravinách ubránit? Raději minimalizovat, nebo úplně zrušit jejich nakupování? Nebo spíše důkladně zkoumat a doslova pitvat každou potravinu, kterou si koupíte? Nosit běžně roušku a bát se všeho, co na každého v okolí číhá? Zřejmě nejlepší je raději si s těmito problémy nedělat hlavu a neřešit je.

    Nemá cenu řešit každou potravinu zvlášť a nekonečně ji přebírat, upravovat a zpracovávat. Někdo by se z toho mohl také doslova zbláznit. Je jisté, že když si v prodejně koupíte zcela plesnivý salám, sýr nebo například zkažené a plesnivé maso – nenecháte si to líbit a ozvete se. Což je naprosto správné a logické. Škodlivé látky na nás číhaly, číhají a číhat stále budou. Proto je mnohdy lepší si s nimi nelámat hlavu. Imunita člověka totiž funguje právě na principu budování obranných látek na základě malého množství virů a bakterií, které se do organismu dostanou.

    Přečtěte si také: