Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Příběh Lindy: Jídlo jako hlavní nepřítel

    11.11.2011, Eva Hoření

    Měla by trávit čas s kamarády, ale nejlepší kamarádkou se jí stala mentální anorexie. Jejich soužití trvá už 3 roky. Seznámili se díky modelingu a tráví spolu veškerý čas.

    Jmenuje se Linda a neváží ani dvakrát tolik, kolik je jí let. Letos by měla maturovat, ale od září místo do školy nastoupila na 2 měsíční pobyt do psychiatrické léčebny. Na obličeji není téměř poznat, že její body mass index je pouhých 12. Má krásné oči a široký úsměv, ale pod volným trikem a širokými kalhotami se ukrývají jen kosti potažené kůží.

    Linda se chtěla vždycky stát modelkou, vkládala do svého snu velké naděje. Byla zapsaná u jedné modelingové agentury. Jenže nevyrostla. A v tom je svět modelingu nekompromisní. Agentura s ní rozvázala smlouvu a Lindě zbyly jen oči pro pláč. Vždycky si šla pevně za svým cílem a těžce snášela neúspěchy. Rozhodla se, že když nemůže být vysoká, tak bude aspoň ze všech nejhubenější. A tak se začala zvracet. Postupně se u ní rozvinula bulimie a váha šla dolů. Jenže po čase zvracela i krev, což jí vyděsilo. Bála se jíst a tak raději hladověla. Z bulimie se rázem stala mentální anorexie. Linda hubnula a to se jí zalíbilo. Došlo to až do takové fáze, že za celý den snědla jen trochu rýže.

    Rodiče věděli, že má problém s jídlem, ale žádné výhružky ani sliby nepomáhaly. Linda postupně ztrácela energii a nakonec nebyla schopná už ani vyjít schody. Jednoho dne skončila na jednotce intenzivní péče. Poté, co se její stav zlepšil, nastoupila na léčbu do centra poruch příjmu potravy.

    Nyní váží 36 kg a sama chce přibrat. Mohlo by se zdát, že má nakročeno k úspěšné léčbě, ale bohužel to není tak jednoduché. Linda by sice chtěla přibrat, ale její vysněná váha je 40 kg. Jakmile by ztloustla více, tak je rozhodnuta kila zpět zase shodit - jak jinak, než hladověním. I když má i jinou motivaci, rodiče jí za léčbu slíbili boty od Diora. Těžko říct, jestli je dobrý nápad uplatit dívku, jejímž idolem jsou podvyživené modelky, značkovým zbožím z přehlídkového mola.

    Linda si neuvědomuje, jak hazarduje se svým zdravím. Chce být odlišná od ostatních a je jí jedno, co si o ní myslí. Vybrala si extrémní podvyživenost jako životní styl. Škoda jen, že stěží chápe, že až jedna třetina anorektiček na svou nemoc umírá.

    Přečtěte si také: