Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Regenerujte své tělo v sauně!

    28.10.2011, Veronika Vycpálková

    Princip saunování spočívá v ohřátí těla nad normální tělesnou teplotu, což je příjemné a relaxující. Saunování je pobyt v horké sauně a posléze rychlé ochlazení studenou koupelí, sprchou anebo například sněhem.

    Pro regenerační účely, ke kterým mají sauny mimo jiné sloužit, se doporučuje teplota vzduchu od 80 do 100 °C při relativní vlhkosti 5 %. Tato teplota je měřena 1 metr od zdroje tepla ve výšce 150 centimetrů nad zemí a současně nejméně 20 centimetrů od stěny. Nejvyšší teplota je u stropu a nejnižší na podlaze. Také díky tomu si můžete pobyt v sauně sami přizpůsobit, jak je vím libo. V případě, že je na vás teplota příliš vysoká, posadíte se blíže zemi a naopak. Saunu byste měli opouštět v momentě, kdy nastane masivní pocení. Je to velmi individuální, ale obvykle nastává zhruba po 15 minutách.

    Druhou fází je ochlazení. Rychlost zchlazení je na vás, ale v regeneraci se doporučuje co nejrychlejší zchlazení, což je jednoznačně skok do bazénku. V prvním momentě dochází k paradoxnímu pocitu tepla a poté nastupuje chlad a pocit mrazení. V tomto momentě je vhodné proceduru ukončit. Celý tento proces se doporučuje provádět dvakrát až třikrát.

    Relativně novou věcí ve světě saun jsou infrasauny, které jsou vhodné mimo jiné také pro domácí saunování. V dřevěné infračerveně prohřívané kabině jsou umístěny speciální zářiče. Tato kabina bývá obvykle menší než klasická sauna, vyznačuje se nízkou spotřebou energie a také rychlým vyhřátím, a to za 5-10 minut. Teplota se pohybuje okolo 50 °C, ale pocení je intenzivnější, jelikož infračervené záření proniká hluboko do tkání. Z tohoto důvodu navíc není nutné opakovat cyklus prohřátí a zchlazení několikrát, tak jako ve finské sauně.

    Infrasauny pomáhají při chřipce a nachlazení, celulitidě, odbourávání kalorií a tedy i ke snižování tělesné hmotnosti, revmatických potížích a mnohých dalších zdravotních problémech.

    Prodej saun je dnes už poměrně rozšířený, o to více s možností pořídit si do bytu či domu infrasaunu, která je praktická hlavně pro své menší rozměry. Infrasaunu si můžete postupem času vybavit velkým množstvím příslušenství, jako je například čistič vzduchu nebo odvlhčovač.

    Přečtěte si také: