Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zhubnout? Jedině sportem! K jeho efektivitě vám pomůže pulsmetr

    20.10.2011, Eva Hoření

    V dnešní uspěchané době si málokdo najde čas na nějakou sportovní aktivitu. Mnoho lidí má sedavé zaměstnaní a často veškerý jejich pohyb zahrnuje dobíhání autobusu nebo seběhnutí schodů do garáže. Nedostatek fyzické aktivity a nezdravá strava zpomalují náš metabolismus a způsobují nadváhu a obezitu, kterou v České republice trpí až 70 % obyvatel. Toto alarmující číslo nás řadí mezi nejtlustší národy Evropy.

    Aktivní pohyb prospívá našemu srdci, zpevňuje svaly, formuje postavu a působí preventivně proti řadě civilizačních onemocnění. Jak ale začít sportovat a přitom své tělo nezatěžovat nadměrnou fyzickou aktivitou? Jedním z mnoha způsobů, jak kontrolovat fyzickou zátěž, je použití přístroje zvaného pulsmetr.

    Pulsmetr je speciální přístroj, který měří vaši tepovou frekvenci v průběhu zátěže. Podle ní můžete korigovat intenzitu cvičení, což je velmi důležité, zejména pokud chcete shodit nějaké to kilo. Existují dva základní typy pulsmetrů. Jeden druh se skládá z hodinek a hrudního pásu, druhý typ hrudní pás neobsahuje a o veškeré měření se starají samotné hodinky. Hrudní pás kontroluje tep po celou dobu zátěže. Druhý způsob měření - pouze za pomoci speciálních hodinek, na něž přiložíte prst - do pár sekund zobrazí hodnotu vaší aktuální tepové frekvence. Pulsmetr můžete využít při jakékoliv fyzické aktivitě. Určitě ho oceníte zejména při běhání, jízdě na kole, posilování, aerobiku nebo třeba jen při rychlé chůzi po cestě z práce.

    Pokud se sportem začínáte, je nezbytné si na počátku určit vaši MTF - maximální tepovou frekvenci. Ta se vypočítá odečtením vašeho věku od čísla 220. Pulsmetry ale zjistí vaši maximální tepovou frekvenci automaticky - jen mu zadáte svůj věk, a pulsmetr se už ke správné hodnotě dopočítá. Podle MTF si pak jednoduše dopočítáte, jakou tepovou frekvenci byste měli dodržovat během cvičení. V zásadě platí, že vaše tepová frekvence by se měla pohybovat mezi 40 - 90 % MTF. Hodnota větší než 90 % MTF nadměrně přetěžuje váš organismus a cvičení pod 40 % MTF je víceméně neefektivní. Tuky optimálně pálíte už při hodnotě 50 % MTF, nad 65% MTF už pracujete na své kondičce a tuky pálíte jen minimálně. Pulsmetr vám pomůže určit, jaká intenzita pohybu je pro vás nejvhodnější, tak, abyste zvolili správnou zátěž a hlavně cvičili po celou dobu efektivně.

    Aby vaše cvičení padlo na úrodnou půdu, je důležité upravit i jídelníček. Ne nadarmo se termín „pestrá strava“ pojí se zdravým životním stylem. V zásadě platí, že jídelníček musí být vyvážený na tuky, cukry a bílkoviny s dostatkem neslazených nápojů. Pokud toto budete dodržovat v pěti přiměřených denních porcích, určitě se vám podaří zhubnout.

    Přečtěte si také: