Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Potíže se zrakem? Diskrétním řešením jsou kontaktní čočky!

    9.10.2011, Eva Hoření

    Máte potíže se zrakem a už vás nebaví nosit brýle? Je na čase začít uvažovat o pořízení kontaktních čoček. Nejdřív ale budete muset podstoupit sérii vyšetření u očního specialisty, jenž se bude zajímat například o celkový stav zraku, periferní vidění, refrakce oka, vízus, nitrooční tlak a další parametry. Poté vám doporučí vhodný typ kontaktních čoček pro vaše oko.

    Na výběr máte z několika variant: jednodenní, čtrnáctidenní a měsíční. Nošení jednodenních čoček bývá nejsnazší z hlediska udržování – ráno si jednoduše vezmete nový pár, který večer po celodenním nošení vyhodíte. Dá se říct, že tato varianta je také nejhygieničtější, protože odpadá každodenní čištění, které nikdy není tak dokonalé, jako použití nového, sterilně baleného páru. Jednodenní čočky představují vhodné řešení pro občasné nošení nebo například na cesty, kde není možné se o čočky pravidelně starat, avšak z dlouhodobého hlediska se pokládá nošení jednodenních čoček za nevýhodné. Představte si, že nosíte kontaktní čočky celoročně každý den a musíte jich doma skladovat plný šuplík. Navíc, ačkoliv cena jednodenních čoček je stále příznivější, pořád je méně výhodná, než nákup čoček pro delší použití.

    Nejčastější a asi nejrozumnější volbou je nákup měsíčních kontaktních čoček, na kterých se při správném čištění nestačí vytvořit větší množství usazenin, navíc jsou výhodné i z ekonomického hlediska.

    V posledních letech se stále vylepšují používané materiály – především co se týče jejich propustnosti pro kyslík. V podstatě to znamená, že vaše oko může snáze „dýchat“, oči tolik nevysychají a navíc se tím zamezuje tvorbě nežádoucích cév rohovky, tzv. vaskularizace. Na trhu jsou dokonce dostupné kontaktní čočky pro neomezené nošení, které uživatel nemusí sundávat ani na noc.

    Odborník by vás měl také poučit o jejich správné údržbě a způsobu nošení. Nezapomeňte se informovat o ceně čoček a o době jejich použitelnosti. Pokud je užíváte déle, než je doporučeno, koledujete si o nepříjemný oční zánět.

    V posledních letech jsou trendem barevné kontaktní čočky. Na trhu je k dispozici široká škála barev a vzorů. Můžete změnit barvu svých očí, popřípadě je jen zvýraznit. Pokud chcete zaujmout na party, zvolte tzv. crazy čočky, které dokáží na vašich duhovkách vykouzlit různé obrazce. Jsou nedioptrické, proto je může nosit i ten, kdo nepotřebujete korigovat žádnou zrakovou vadu.

    Nejlevněji seženete kontaktní čočky na internetu. Mezi oblíbené internetové obchody patří top-cocky.cz. Seženete zde nepřeberné množství kontaktních čoček a různé spektrum barevných i crazy čoček.

    Přečtěte si také: