Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Co ovlivňuje kvalitu našeho spánku

    1.9.2011, Radka Kapuciánová

    Všichni to jistě známe – bolavá záda a krk, rozlámanost, špatný spánek. Vinu můžeme hledat nejspíše ve špatné matraci. Třeba ji máte doma, třeba jste narazili na nevyhovující matraci na vaší dovolené, následky jsou však stejné; vedle rozlámanosti a bolestí můžete být vyhozeni z duševní i fyzické pohody po celý den.

    Pokud se rozhodneme koupit si novou matraci, vždy bychom si ji měli pořizovat ve specializovaných obchodech, kde nám tamní personál ochotně poradí s výběrem toho správného kusu přesně pro nás. Každý z nás je jiný, a tak nám nemůže vyhovovat jedna a ta samá; zatímco lidé s větší hmotností by měli sáhnout po matraci tvrdší, lidé s vahou nižší naopak po matraci měkčí. Co se týče tvrdosti, existují čtyři druhy matrací: tvrdá, střední, měkčí a úplně měkká. Tu nejlepší pro nás poznáme například i tak, že když se na ni položíme na bok, naše rameno a kyčel se zaboří dostatečně hluboko, aby se naše páteř nacházela v rovné pozici. To je velmi důležité! Dalším pomocným vodítkem, jak si vybrat matraci je, že když si lehnete na záda, musíte být schopni zasunout jednu dlaň pod svá bedra. Ovšem pozor! Pokud vám to půjde příliš snadno, je to důkaz, že je matrace příliš tvrdá, a pokud tomu bude naopak, tedy že svou dlaň pod bedra ani nedostanete, je matrace příliš měkká. Ať tak či tak, je nevyhovující.

    Co se týče velikosti matrace, měla by být minimálně o deset centimetrů delší než je vaše výška, a dostatečně široká, abyste v poloze na zádech spočívali lokty ještě na podložce. Nezapomeňme rozhodně ani na výšku matrace, kterou musíme uzpůsobit posteli. Na trhu jsou různé výšky počínaje deseti centimetry a konče třiadvaceti.

    Dalším kritériem při výběru nejvhodnější podložky pro naše spaní je výběr dle použitého materiálu. Setkat se můžeme s matracemi molitanovými, pružinovými, latexovými, lamelovými a sendvičovými. Molitanové se skládají buď z jedné či více vrstev, jsou tvrdší a trendem poslední doby je nahrazování molitanu jinými materiály. Pokud byste chtěli spát na měkčím, můžete se zkusit podívat například po latexové matraci, která je navíc elastická a dobře drží tvar. Sendvičová podložka je zase skvělá pro její schopnost dobrého odvětrávání, což je jedna z nejdůležitějších věcí, na které bychom měli dbát při koupi nové matrace.  Pro dobrou oporu páteři můžeme doporučit zase matraci lamelovou, která skvěle kopíruje tělo.

    Pokud chcete, aby vám matrace dobře sloužila co možná nejdéle, pořiďte si k ní i speciální potah, který můžete kdykoliv sundat a jednoduše vyprat. Důležité je též odvětrávání matrace – jednou za čas prostě matraci otočte. Nejen, že se takto odvětrá vlhkost, ale rozloží se i únava použitého materiálu.

    Jak vidíte, věcí, na které bychom si měli dát pozor při výběru matrace, je více než dost, a tak je důležité nic neuspěchat, vše si v klidu promyslet, zainvestovat a nebát se nechat si poradit od odborníků.

    Přečtěte si také: