Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • 7 tipů pro chytrý výběr last minute zájezdu

    29.6.2011, Tisková zpráva

    Nic neplánovat, vybrat dovolenou na poslední chvíli a ušetřit. To je stále oblíbenější způsob pro strávení pohodových prázdnin. Poradíme vám, jak při výběru last minute zájezdu neudělat chybu a na nic nezapomenout.

    Tip 1: Nečekejte nesplnitelné slevy

    Nejčastější chybou při výběru last minute zájezdu jsou nesplnitelná očekávání. Zájemci o dovolenou na poslední chvíli očekávají drastické snížení cen. Přitom slevy se pohybují v rozmezí od 10 % do 50 % podle druhu zájezdu. Týdenní letecký zájezd lze v nabídce last minute sehnat již od 6 tisíc korun, ceny all inclusive zájezdů potom začínají na 8 tisících korunách. Nejvíce však lze ušetřit na dovolených z vyšší cenové kategorie v luxusnějších hotelích. Právě v takovém případě je možné zájezd pořídit o polovinu levněji, než uvádějí běžné katalogové ceny.

    Tip 2: Porovnávejte nabídky

    Katalogy cestovních kanceláří nabízejí širokou paletu zájezdů na poslední chvíli. Orientace v nepřeberné nabídce může být složitá. Nejjednodušší cestou, jak vybrat dovolenou přesně podle vlastních představ, jsou portály internetových prodejců. Zde je možné pohodlně vybrat zájezd na základě nejrůznějších kritérií a zvolit tak last minute dovolenou na míru vašim požadavkům. „Samozřejmostí je možnost výběru podle termínu zájezdu, ceny a lokality. Zákazníci však stále častěji kladou důraz i na další parametry, jako je kvalita hotelu, typ stravy nebo možnosti prázdninového vyžití,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia.cz, která je největším internetovým prodejcem zájezdů na českém trhu.

    Tip 3: Zkuste super last minute

    Opravdoví dobrodruhové mají možnost vybírat z nabídky super last minute zájezdů a objednat dovolenou jen několik hodin před odletem. Zájezdy je možné pořídit na internetu nebo přímo na letišti. Je tedy důležité mít sbalený kufr a odvahu nevědět do poslední chvíle, na kterém místě strávím dovolenou. Odměnou je výrazně snížená cena. Cestovatelé by měli mít vždy po ruce pas, protože občanský průkaz není mimo země evropské unie platným cestovním dokumentem. Lidem se tak výrazně snižuje možnost výběru destinací. Zároveň si dejte pozor na oblíbené termíny, jako jsou státní svátky nebo začátky prázdnin, kdy je o super last minute zájezdy zvýšený zájem. Pokud se v těchto dnech vydáte na letiště, může vás nemile překvapit nedostatek volných míst. Nabídku si proto raději předem ověřte, například na internetovém portálu www.1155.cz.

    Tip 4: Prověřte případné náklady

    Nízká cena je samozřejmě jedním z nejdůležitějších rozhodovacích faktorů při výběru last minute zájezdu. V ceně dovolené však často mohou chybět položky, které považujete za zcela samozřejmé. Proto vždy prověřte, jaký typ stravy je v hodnotě zájezdu započten. Zjistěte, zda nebude nutné připlácet za klimatizaci, povlečení nebo výlety. Tyto neočekávané náklady mohou rozpočet zájezdu znatelně navýšit.

    Tip 5: Nezapomeňte vyřídit dokumenty

    Od objednání last minute zájezdu do odjezdu na dovolenou tradičně uplyne jen velmi krátká doba, zpravidla pouze pár dní nebo dokonce hodin. Lidé proto často zapomínají zajistit potřebné dokumenty. Před cestou myslete na sjednání cestovního pojištění nebo zajištění letenky. Nezapomeňte ani ověřit platnost pasu či občanského průkazu.

    Tip 6: Prověřte si cestovní kancelář

    Před samotným sjednáním zájezdu pečlivě prověřte cestovní kancelář, která zájezd nabízí. Především zjistěte, zda je cestovní kancelář pojištěna proti úpadku. Takový certifikát by měl obsahovat jméno pojišťovny a informaci o platnosti pojistky. Pokud doklad není důvěryhodný, raději kontaktujte přímo pojišťovnu, která vám informaci o platnosti bez problému potvrdí. Díky tomu zabráníte riziku propadnutí peněz. Zároveň se také vyhnete nedobrovolnému prodloužení dovolené a nepříjemným chvílím stráveným v zahraničním letovisku bez pomoci.

    Tip 7: Nepodceňujte cestovní smlouvu

    Nejdůležitějším dokumentem, který je často neprávem opomíjený, je cestovní smlouva. Proto ani při sjednávání zájezdu na poslední chvíli nezapomeňte dokument pečlivě prostudovat. Smlouva samozřejmě musí obsahovat jméno klienta a plný název cestovní kanceláře, dále pak místo zájezdu včetně názvu hotelu, druh dopravy a stravy, případně i služby delegáta. „Pokud v cestovní smlouvě chybí některé údaje, nebojte se požádat o jejich doplnění. V případě, že máte speciální požadavky, jako je výhled na moře nebo třeba zajištění vegetariánské stravy, nechte údaje do smlouvy doplnit,“ vysvětlil Michal Tůma ze společnosti Invia.cz, která zákazníkům poskytuje pravidelně aktualizovanou nabídku last minute zájezdů od více než 300 českých i slovenských cestovních kanceláří.

    Přečtěte si také: