Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Z plantáží Etiopie až k vám na stůl… Aneb každá káva voní jinak

    24.4.2011, Markéta Vocetková

    Pro někoho je záchranou, pro jiného požitkem… Každý si pod pojmem káva představíme něco jiného, avšak jedno mají společné – výrazný a jedinečný prožitek. Kde ale má tento černý poklad své kořeny?

    V Etiopii. Zde dodnes můžete nalézt planě rostoucí strom, s malými bobulovitými plody, červené barvy – kávovník. V dnešní době se káva pěstuje všude, kde jsou pro ni vhodné podmínky. Typickým příkladem je Brazílie. Ony zmíněné plody vypadají jako třešně a skrývá se v nich lahodná sladká dužina, dvě pecky obrácené plochou stranou k sobě a uvnitř těchto peciček nalezneme dvě chrupavčitá semínka – kávová zrna. Kávové plody rostou různě. Na stromech či na šlechtěných keřích. Uvádí se, že existuje přes 500 druhů kávovníků. My vám dnes představíme hlavní dva.

    Tím hlavním a nejznámějším je Coffea Arabica, ta se považuje za nejlepší druh kávy. Obsahuje nízký podíl kofeinu a má jemnou lahodnou chuť. Tento druh roste ve velkých nadmořských výškách a není odolný vůči chorobám. Plodí obvykle dvě středně velká kvalitní semena.

    Druhým typem je Coffea Canephora neboli Robusta.  Je méně kvalitní, ale více odolná proti nemocem. Plodí malá objemná semena. Obsahuje velké množství kofeinu, její barva je tmavší a chuť výraznější. Je oblíbená v Itálii a Francii.

    Oba typy se pěstují na plantážích a jsou ručně či strojově sbírány a zpracovávány. Ruční práce je sice dražší, zato však kvalitnější, než práce strojů. Přeci jen lidské oko je tím nejlepším nástrojem. Plody se sbírají, když dosáhnou sytě rudé až fialové barvy.  Plod se zbaví dužiny a pecky, ponechají se pouze vyloupaná kávová zrna. Je nutné sbírat plody ve správnou dobu, každá odchylka se projeví na výsledné chuti kávy. Poté se káva suší horkým vzduchem, prochází procesem loupání, kdy se z kávového zrna sloupává tenká pergamenová slupka a v konečném stádiu se praží.

    Ke zpracovatelům kávy přichází obvykle káva v sušeném, nepraženém stavu, ve kterém má delší životnost. Při pražení se ze zrnek uvolňují aromatické oleje a káva získává svou chuť a vůni. Proto si každý výrobce kávy pečlivě střeží svůj postup na pražení.  Pražená káva se poté mele. Máme několik stupňů jemnosti kávy, každá je vhodná na jiný typ kávy. Káva mletá nahrubo je vhodná pro překapávané a presované nápoje, středně jemně mletá se hodí k přípravě espressa a prášková káva je vhodná na známého českého „turka“.

    Snad si při příští návštěvě kavárny vzpomenete, jak dlouhou cestu musela káva urazit, než se dostala do vašeho šálku. Přivoňte k ní, a dozajista ucítíte vůni vzdálených etiopských plantáží a ponoříte se do chuti exotiky.

    Přečtěte si také: