Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Umění a zároveň relaxace? Objevte kouzlo zenových zahrádek!

    19.4.2011, Markéta Vocetková

    Ačkoliv mají v názvu „zahrádky“, s rostlinami nemají pranic společného. Ba právě naopak, jejich nejdůležitější částí je čistý, jemný písek, součást neživé přírody. Říkáte si, co vlastně jsou zenové zahrádky, kde vznikly a k čemu slouží? Následující článek vám o těchto mistrech relaxace prozradí vše, co vás může zajímat…

    Zenová zahrádka (zkráceně zen), je relaxační místo, obvykle plocha za domem, v zahradě či v tichém zákoutí, zasypaná pískem a dekorovaná fontánkami či jednoduchými, oblými valounky. Lidé chodí bosi v písku, ten příjemně masíruje chodidla a navozuje pocit uvolnění. Podstata je jednoduchá – vzít do rukou hrabičky a kreslit. Je naprosto vedlejší, zda kreslíte mistrovská díla či jen vlnky a symetrické čáry. Uklidnění se dostaví okamžitě. Pocit, že jste součástí přírody, nemusíte myslet na ruch velkoměsta a uspěchanou moderní společnost, je neskutečně povznášející.

    Ne každý má však možnost vysypat na zahradě kubík písku, rozprostřít ho do prostoru a chodit si kreslit. Je to sice milé řešení, avšak ne moc praktické. Moderní domácnosti v Asii řeší tento problém již při stavbě domu – architekt počítá s prohlubní na písek v domě při kreslení plánů. Pokud stejně jako většina lidí patříte mezi ty, pro které je toto nedosažitelné, nemusíte zoufat. Zenová zahrádka se dá lehce koupit či vyrobit přímo na míru vám. Stačí keramická miska v bílé, uklidňující barvě, trocha jemného písku, oblázky z dovolené a špejle či malé dřevěné hrabičky a váš malý ráj je na světě.

    Slouží jako nádherná dekorace pokojů, jako antidepresivum či jako neobvyká pozornost pro přátele, známé nebo vašeho nadřízeného. Využití si dozajista najde všude, od pracovního stolu počínaje a poličkou v obývacím pokoji konče.

    A odkud vlastně pocházejí? To je těžké určit. Všeobecně zenové zahrádky mají silné kořeny v Asii, kde mniši v klášterech chodí po meditaci psát své motlitby do písku, zároveň však máme důkazy, že i Aristoteles chodil své poznámky, myšlenky a výpočty sdělovat na pláž písku, než mu je smyla voda.

    Kdo ví, kdo byl tím prvním člověkem, který vzal do ruky dřívko a začal kreslit do písku…

    Přečtěte si také: