Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Lupénka – příznaky a léčba

    14.4.2011, Dagmar Čechová

    Lupénka je jedno z nejnepříjemnějších kožních onemocnění. Kromě nepříjemně suché kůže, bolestí kloubů se totiž postižený musí často vyrovnávat i s nežádanými pohledy kolemjdoucích.

    Lupénka neboli také psoriáza patří vedle atopického ekzému k těm nejobvyklejším chronickým kožním chorobám. Podle odhadů lupénkou trpí 10-20 % populace, i když oficiální zprávy uvádí „jen“ 2-3 %. U mnoha lidí se totiž může projevit jen na malém povrchu kůže a oni pak necítí potřebu se s tím svěřit svému lékaři.

    Lupénka se projevuje zarudlými velmi suchými místy na kůži, kde se kůže hodně loupe – až sedmkrát rychleji než u zdravého jedince. Nejčastěji se tato místa nacházejí v oblasti velkých kloubů – především kolen a loktů. Oproti atopickému ekzému ale na jejich vnější straně. Dále se však může objevit kdekoliv na těle. Největší problémy – hlavně ty sociální – pak způsobují projevy nemoci na obličeji.

    Příčin lupénky existuje více – nejčastější jsou samozřejmě genetické dispozice. A to platí i u jedinců, kteří nemají nemocného žádného blízkého příbuzného – lupénka se může přenášet až několik generací, než se projeví. Aby se ale opravdu projevila, musí na člověka působit i vedlejší faktory – stres, některé léky, infekce, hormonální změny, špatná životospráva (zejména alkohol) nebo obezita. Vymýcením těchto vedlejších faktorů se lupénka u nemocného často zlepší. Druhou příčinou může být autoimunitní porucha, kdy T-lymfocyty v určitých vrstvách kůže spouštějí proces, který způsobí chronický zánět kůže.

    Bohužel psoriázu nelze vyléčit úplně. Na trhu existuje celá řada „zaručeně“ fungujících přípravků, jako je třeba kosmetika od Mrtvého moře. U některých jedinců pomáhat může, není ale možné, aby se na ni mohl spoléhat každý. Opravdu účinnou léčbou se ukázala být fototerapie – nepříliš dlouhé vystavení slunečnímu záření ve formě UVB lamp. Samozřejmě je možné využívat i orálně podávané léky (nejčastěji cyklosporin) nebo další lokální léčbu předepsanou přímo od lékaře – mezi takové patří například černouhelný dehet, kortikoidy, retinoidy nebo hydratační prostředky.

    Přečtěte si také: