Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Amatérské kapely, hudební nástroje a povídání o nich

    18.1.2011, Lucie Kubátová

    Nevyužitá tmavá garáž se dvěma zabedněnými okýnky na kličku. Na podlaze se válí vypelichaný koberec, kterého se sousedi kdysi zbavili. V levém rohu je krabice se starými dětskými hračkami a nad ní police a pár sklenic s babiččinou marmeládou. Bůhvíproč je ještě nikdo nevyhodil. Stěny zmizely - zakryla je plata od vajíček. Uprostřed místnosti je stojan s mikrofonem, na jedné straně bicí a všude kolem černé kabely a levná komba.

    Ruku na srdce, kdo alespoň jedinkrát během svých studentských let nezavítal do takové improvizované zkušebny, jakoby snad ani neexistoval. Je to místo, které dýchá, a to nejen díky zkreslenému zvuku kytar, uši rvoucím činelům a plakátům na dveřích. Nejedna kapela takhle začínala. A mnohé z nich během své existence nic jiného než mikrosvět své zkušebny nepoznaly.

    Hrstka přeživších nadšenců časem vyměnila prostředí vlhké garáže za solidní nahrávací studio a vrhla se vstříc budoucnosti, kterou generace našich prarodičů s oblibou nazývá nejistou.

    Přesto mají hudební laici a profesionálové něco společného. Cílovou metou každé kapely je kvalitní zvuk. Prvním pomyslným stupínkem, který vás k němu přiblíží, jsou dobře zvolené hudební nástroje. Sedíte-li doma u počítače a dumáte nad tím, jaký rozdíl je mezi Stratocasterem a Telecasterem, protože vám na první pohled učarovala elektrická kytara určená primárně pro hraní jazz a blues, pak nezoufejte. Existuje nesčetné množství internetových stránek a diskuzí, které vám charakteristiku základních typů bicích, kláves nebo elektrických kytar, snadno zpřehlední.

    Pokud jste už byli vtaženi do světa hudebních nástrojů teoreticky, není nic jednoduššího než poznat ho i z praktické stránky. Stačí zajít do některé z větších prodejen, kde máte možnost „ohmatat si“ třeba svou vysněnou kytaru. Protože upřímně, jaký fanoušek kytar by nechtěl alespoň jednou držet v ruce třeba takovou elektrickou kytaru od Epiphone, na kterou hraje Tom Delonge z legendárních Blink-182?

    Přečtěte si také: