Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Dárcovství - kostní dřeň

    1.12.2010, Dagmar Čechová

    V České republice onemocní každý rok stovky lidí onemocněními s poruchou krvetvorby, které vyžadují transplantaci kostní dřeně. Aby kostní dřeň nemocný přijal, musí být co nejpodobnější jeho vlastním buňkám. A proto je třeba mít co největší registr dárců, kteří jsou ochotni pomoci lidem v ohrožení života.

    Dárců kostní dřeně je na světě 14 milionů. Zdá se to jako velké číslo, ale v poměru k osobám s poruchou krvetvorby je to velmi málo. Některé země, jako Spojené státy, mají dárců více než jiné, proto může kostní dřeň putovat přes půl zeměkoule k příjemci, kterému bude vyhovovat nejvíc.

    Pokud se rozhodnete registrovat jako dárce krvetvorných buněk, nemusí to nutně znamenat, že se někdy aktivním dárcem opravdu stanete. Lékaři hledají dárce s největší shodou k nemocnému, aby později nedošlo k odmítnutí buněk. Přesto je dobré vědět, jak celý ten proces vlastně probíhá.

    Pro registraci musíte být ve věku mezi 18 a 35 lety, v registru zůstanete však až do šedesáti. Druhou podmínkou je zdravotní stav - pokud jste nikdy neprodělali žloutenku nebo tuberkulózu, netrpíte cukrovkou, těžkým astmatem nebo onemocněním krve, můžete být vhodným dárcem. Při registraci je do databáze kromě vašich osobních údajů zároveň zaveden i vzorek krve s genetickými údaji. Při nalezení vhodného pacienta jste již jako případný dárce pozván na bližší vyšetření krve a vašeho zdravotního stavu. Při úplné shodě se s vámi lékař spojí a domluví si s vámi datum odběru krvetvorných buněk.

    Odběru předchází řada dalších vyšetření, jako je EKG nebo rentgen srdce a plic. Krvetvorné buňky se pak odebírají dvěma způsoby. Prvním je odběr buněk z krevního oběhu, kterému předchází stimulace tvorby krvetvorných buněk (skrze injekce stimulačního přípravku čtyři dny před odběrem). Odběr pak probíhá podobně jako darování krevní plazmy na separátoru. Před odběrem si dárci stěžují na symptomy podobné chřipce: bolesti zad, hlavy, kloubů, celkovou únavu.

    Druhým způsobem je darování kostní dřeně. To probíhá vpichem do pánevní kosti - pod celkovou narkózou. V nemocnici pak strávíte další dva až tři dny a několik dalších dní při rekonvalescenci doma.

    Darování kostní dřeně je u nás stejně jako v celém světě bezplatné.

    Jedná se však o vysoce humánní čin, který může zachránit život jinému člověku, často třeba malému dítěti.

    Přečtěte si také: