Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Pomáhejte druhým - dárcovství krve

    12.11.2010, Dagmar Čechová

    Dnes a denně na nás na ulici čeká nebezpečí. Každý den se v nemocnicích ocitnou desítky lidí, kteří potřebují lékařské ošetření vyžadující transfuzi krve. A co kdybyste ji potřebovali vy nebo vaši blízcí?

    Darování krve je téma, se kterým se můžete setkat denně. V posledních dvou letech se často objevují reklamy, které k dárcovství zvou. Mnoho mezinárodních firem se účastní hromadného darování, některé společnosti svým zákazníkům-dárcům poskytují dárky nebo výhody. Přesto není lidí ochotných darovat svou krev mnoho.

    Jako dárce musíte splňovat několik málo podmínek, které mohou mnoho potencionálních zájemců vyloučit. Jednou z nich je například věkové omezení 18 - 60 let. Dále pak dárce nesmí vážit méně než 55 kg. Další podmínky se většinou týkají onemocnění - například žloutenky, onemocnění srdce a cév, ledvin, jater. Na odběr byste neměli jít s infekčním onemocněním či dříve než měsíc po trhání zubu nebo případném přisátí klíštěte. Muži pak mohou darovat čtyřikrát a ženy třikrát ročně (kvůli ztrátě krve při menstruaci).

    Celý proces odběru trvá cca. 120 minut. Nejprve se registrujete do kartotéky, pak je vám odebrán vzorek krve, na kterém se zjišťuje počet červených a bílých krvinek, krevních destiček a koncentrace železa v červených krvinkách. Následuje vyšetření lékařem, který vám změří krevní tlak a při první prohlídce udělá kompletní lékařskou prohlídku.

    Poté je vám vydán kupón na snídani - krev se totiž nikdy nedaruje nalačno jako klasický malý odběr. Samotný odběr pak trvá kolem 15 minut a je vám odebráno 400 - 450 ml krve. Obvykle ještě po odběru dostanete kávu nebo čaj a sušenku, která zvýší váš krevní cukr.

    Občas se stává, že se dárcům udělá krevní výron (modřina), nebo mohou po odběru následovat lehké mdloby. U některých jedinců se může snížit koncentrace železa v červených krvinkách. Lékař vás v tomto případě vyhodnotí jako nezpůsobilého k odběru, s ohledem na vaše vlastní zdraví. V tomto případě většinou dostanete železo v tabletách.

    Darovat se také dají i jednotlivé složky krve jako například plazma (zde je dolní věková hranice 21 let). Odběr probíhá déle - něco kolem hodiny, protože se vaše krev filtruje na tzv. separátoru a bez plazmy (ta je nahrazena fyziologickým roztokem) se vrací do vaše krevního oběhu.

    Celý odběr je bezplatný, jak ze strany dárce (netýká se ho poplatek za vyšetření lékařem), tak ze strany zdravotnického zařízení. Dárcům krve je však poskytnutý den placeného volna a zároveň několik výhod. Jednou z nejvíce využívaných je možnost snížení základu daní o 2000 Kč za každý odběr.

    Přečtěte si také: