Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kouzlo a půvab masáží

    24.10.2010, Markéta Vocetková

    Pro většinu lidí je masáž příjemným zpestřením všedních dní. Masáže však mají i další využití, například v oblasti rehabilitací, uvolnění při fyzickém či psychickém vypětí, prokrvení všech částí těla, a jsou spojené s wellness procedurami. Nejčastější příčinou, proč lidé vyhledávají masáže, je svalová ztuhlost v oblasti beder, kříže, krční páteře a ramen. Přetížení svalů vzniká často sedavým zaměstnáním, monotónní prací, v případě dam nošením těžkých nákladů pouze na jednom rameni. Masáže nám v tomto ohledu mohou v mnohém pomoci a ulevit.

    Podle typu masáže se odvíjí její průběh, délka a cena. Výběr masáží je vskutku veliký, mějte však na paměti, že ne každá masáž vyhovuje všem, že naše tělesná stavba se liší a každému je příjemné něco jiného. Před samotnou masáží v salonu je dobré se s masérkou či masérem na průběhu masáže domluvit, sdělit mu váš konkrétní problém a popřípadě ho řešit i v průběhu masáže. Dbejte na správný výběr. Pokud podstoupíte relaxační masáž aromatickými oleji a trpíte na bolesti kříže, nečekejte velkou úlevu. To samé platí i naopak - pokud hledáte uvolnění spíše nervů a mysli, než svalů, nepodstupujte agresivní masáž celého těla, ale dopřejte si masáž lávovými kameny, relaxační zábaly z čokolády či medu, nebo voňavou olejovou masáž.

    Oblíbené typy masáží

    První variantou je klasická masáž, provádí se téměř ve všech kosmetických či masážních studiích, cenová relace se pohybuje velmi individuálně, podle umístění studia a délky masáže, většinou však čekejte cenu od 400 Kč za 60 minut výše. Tato masáž je vhodná z hlediska rehabilitací, uvolňuje tělesnou ztuhlost a svalové vypětí.

    Provádí se dlaněmi, krouživými pohyby zápěstí a předloktími. Intenzitu masáže volíte sami podle vašich obtíží.

    Thajské masáže jsou v dnešní době velice oblíbené. Provádí se ve speciálních salonech, maséři či masérky jsou rodilí Thajci, mají bohaté zkušenosti s masážemi a stavbou lidského těla. K masážím celého těla používají všech částí těla svého. Thajské masáže jsou zvláštní svým průběhem. Není to jen o masážích, nýbrž i o uvolňování kloubních spojů, skřípnutých nervů či jiných blokád. Vychází částečně z čínských poznatků o tělesné energii "či", která proudí lidským tělem. V případě blokády "či" stagnuje a neproudí správně. Odstraněním blokád se uleví jak našemu tělu, tak i mysli.

    Ceny se pohybují od 300 Kč za 30 minut výše.

    Relaxační masáže bývají součástí wellness kúr, dá se na ně však zajít i samostatně. Při nervovém vypětí je to skvělý prostředek k odstranění stresu. Mezi relaxační masáže patří masáže vonnými oleji, jemná masáž, a poté prohřátí páteře, dlaní a beder lávovými kameny, prohřátí zad a následná krátká masáž následovaná zábalem z čokolády, medu či z listů zeleného čaje. Tyto kúry jsou prospěšné nejen pro svalstvo, ale i pro pokožku. Patří sem též i masáže obličeje. Tato masáž posiluje mimické svaly, vypíná pokožku a pečuje o pleť. Ceny jsou individuální, podle náročnosti, délky a potřeb pro masáž.

    Reflexní masáž je účinnou formou odstranění napětí, specializuje se na stimulaci tlakových bodů na těle. Správným stiskem působí masér na náš nervový systém a soustavu svalů, a tím nám ulevuje od bolesti či jen navozuje příjemné pocity. Nejčastější bývá reflexní masáž nohou, ušních boltců a dlaní. Na těch se nachází velké množství nervových zakončení.

    Masáž by vždy měla být příjemným zážitkem, nikdy bychom se do ní neměli nutit, mohli bychom si tím i sami ublížit. Salony na konkrétní masáže najdete téměř v každém větším městě.

    Přečtěte si také: