Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak na ADHD, aneb o hyperaktivitě dětí

    20.10.2010, Dagmar Čechová

    Hyperaktivní děti nejsou v dnešním světě nic neobvyklého. Přesto se toto téma řeší víc než dřív. Nejsou to však pouze děti, kdo touto chorobou může trpět.

    ADHD je anglický odborný výraz pro hyperaktivitu s poruchou pozornosti. Dříve bylo toto onemocnění též známé pod názvy lehká encefalopatie nebo lehká mozková dysfunkce. Ze školského zákona vyplývá, že je tato porucha považována za hodnou potřeb speciálního vzdělávání.

    Hyperaktivita je poměrně snadno rozeznatelná - dítě je velmi aktivní, nedokáže udržet pozornost a je značně impulzivní. Přesto rodiče často považují své dítě za hyperaktivní zbytečně. Tři výše uvedené symptomy se musí projevit již před zahájením školní docházky. Zároveň se musí objevovat déle než šest měsíců a výrazně častěji než u vrstevníků dítěte.

    Problémy hyperaktivita přináší především ve škole. Dítě není schopné vykonávat často se opakující úkoly nebo úkoly s delší pracovní dobou.

    Často se u takto postižených jedinců rozvíjejí poruchy učení jako je dysgrafie nebo dyslexie. V pozdějším věku dochází k depresím a úzkostlivým poruchám.

    V populaci se objevuje 6-9% lidí postižených ADHD. Za hyperaktivní bývají často vydávány nevychované děti - často je to ale i naopak.

    Tuto domněnku vám pak potvrdí nebo vyvrátí odborník - dětský psychiatr. Nezoufejte ale, ADHD je v dnešní době léčitelná. Nemusíte se ani bát použití uklidňujících prostředků, jak tomu bývalo dříve.

    Dnešní farmaka pomáhají dítěti soustředit se a udržet pozornost po určitou dobu. U většiny takovýchto léků se bere jedna tableta denně a působí celý den. Na takovouto medikaci při správném používání nevzniká ani fyzická ani psychická závislost.

    Hyperaktivita se nikdy nedá vyléčit úplně, většinou je potlačována výchovou nebo medikací. Přesto se u 50% nemocných objevuje i v dospělosti. Takové lidi pak popíšete jako plné energie a chuti do práce. Přesto nebývá taková práce stoprocentní - ani u dospělých nevymizí přelétavost z jedné aktivity na druhou. I u dospělých ale pomáhá psychiatr a vhodné léky.

    Přečtěte si také: