Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Celiakie, aneb co znamená bezlepková dieta?

    14.10.2010, Dagmar Čechová

    Nesnášenlivost lepku se v poslední době stala poměrně rozšířenou chorobou. Při tomto onemocnění jste nuceni úplně vynechat veškeré potraviny, které lepek obsahují - a že je jich hodně.

    Celiakie je onemocnění sliznice tenkého střeva. Při konzumaci lepku čelí lidé s tímto onemocněním poměrně závažnému poškození, respektive odumírání sliznice. Nejprve dochází k zánětu střeva, poté začnou hromadně odumírat buňky tvořící jeho povrch. Vstřebávání živin se tím stává téměř nemožné a ve střevě zůstávají nestrávené zbytky potravy.

    Nemoc se projeví v jakémkoliv věku a od toho se odvíjejí i její příznaky. Nejčastěji však jde o ztrátu na hmotnosti, průjem nebo naopak zácpu, únavu a další. Pokud není léčena způsobuje ale mnohem závažnější onemocnění - rakovinu lymfatických žláz. Zároveň zvyšuje pravděpodobnost rakoviny střev. Celiakie je však genetická autoimunitní choroba a v současné době je neléčitelná. A dodržovat bezlepkovou dietu je velmi náročné.

    Lepek se totiž objevuje v semenech většiny obilovin - z toho vyplývá, že celiak se musí zříct veškerých jídel, která obsahují mouku.

    Nejtěžší je to pak s pečivem a přílohami - jedinou možností, jak si dát knedlíky nebo těstoviny, je bezlepková směs na přípravu daných jídel, popřípadě bezlepková mouka.

    Takovéto speciální potraviny jsou ale velmi drahé - kilo bezlepkové mouky se pohybuje kolem devadesáti korun. Možnou alternativou jsou chlebíčky z pufované rýže, dále je pak možné používat kukuřici, pohanku, proso, sojové boby, veškerou zeleninu včetně brambor.

    Dá se ale říct, že dieta je jen špičkou ledovce. Celiakové musí dvakrát do roka podstupovat nepříjemné vyšetření endoskopem, kdy je odebrána část sliznice z dvanáctníku. Musí pravidelně docházet na odběry krve, aby se kontrolovala hladina minerálů a vitamínů. Problémy u celiaků přináší především vápník a železo.

    Přečtěte si také: