Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Padání vlasů - příčiny a léčba

    8.10.2010, Zuzana Fořtová

    Pozorujete, že vám při mytí hlavy zůstává v rukou více vlasů než obvykle? Nacházíte jednotlivé vlasy snad všude, kam se podíváte? Trpíte v takovém případě opravdu padáním vlasů? A proč vás najednou padání vlasů postihlo?

    Zaprvé je třeba říci, že rozhodně neexistuje žádné jednoznačné určení počtu vlasů, při němž jde již o problém „padání vlasů“. Vypadávání vlasů je přirozený proces obnovy vlasové pokožky, takže pokud vlasy padají v přiměřeném množství, je vše v pořádku. Při přemítání nad množstvím vypadaných vlasů se musíme též zamyslet nad tím, jak často si vlasy myjeme. Pokud jsme zvyklé na každodenní mytí vlasů, neměly bychom nalézt po mytí vypadaných vlasů příliš. Naopak pokud si vlasy myjeme pouze jednou či dvakrát týdně, je logické, že vlasů vypadne více. Ačkoli tedy není žádné jasné kritérium pro to, co „nadměrné padání vlasů“ je a co ještě ne, poznáme většinou zcela jasně, kdy je nám již padání vlasů nepříjemné a začneme ho tedy považovat za přehnané.

    Příčin nadměrného padání vlasů může být mnoho – může jít třeba o špatný krevní oběh, kvůli kterému dochází k nedostatečnému prokrvení pokožky na hlavě. Padání vlasů může také samozřejmě doprovázet různá kožní onemocnění hlavy. Může jít však také o následek přílišného zhubnutí (tím, že téměř nejíme, připravujeme se též o cenné vitamíny), stresu nebo nedostatku spánku. Na nadměrné padání vlasů si též stěžují ženy po vysazení hormonální antikoncepce, po porodu nebo po přechodu, takže může jít též o efekt změny hladiny hormonů, jmenovitě o nedostatek estrogenu. A samozřejmě může být padání vlasů způsobeno nešetrným zacházením s vlasy – častým barvením, trvalou, přehříváním žehličkou či kulmou na vlasy.

    Můžeme padání vlasů nějak zamezit? Prvním krokem je samozřejmě co nejmenší zatěžování vlasů – takže žádné barvení, trvalá ani „žehlení“. Pokud je problém v nedostatku vitamínů, musíme vitamíny doplnit – v tomto případě půjde hlavně o komplex vitamínů B a železo. Na druhou stranu ale může být kupodivu padání vlasů též důsledkem opačného problému – nadměrného požívání vitamínů, především vitamínu A, jehož přehnané množství můžeme nevědomky konzumovat v různých multivitaminových léčebných sadách.

    Dalším důležitým krokem je zamyšlení nad šamponem, který používáme. Šampony z drogerií, které jsou často značně parfémované a obsahují příliš agresivní přísady, bychom měly vyměnit za lékárenské šampony, které jsou k pokožce hlavy citlivější. Důležité je též po každém mytí vlasů šampon náležitě opláchnout – říká se, že šampon by se měl smývat nejméně dvakrát tak dlouhou dobu, po jakou byl nanášen.

    Pokud dodržujeme zdravý životní styl a staráme se o vlasy pečlivě, a ony přesto stále padají, můžeme se obrátit na lékaře, kteří nabízejí léčbu padání vlasů laserem. Protože kvalita vlasů závisí do velké míry na kvalitě pokožky hlavy, můžeme též navštívit dermatologa, který nám předepíše například masážní krém či olej, který by měl pomoci regeneraci vlasové pokožky.

    Přečtěte si také: