Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kvasinková infekce

    6.10.2010, Dagmar Čechová

    S kandidózou se setkalo až 75% žen v České republice. Více než polovinu z nich toto onemocnění obtěžuje pravidelně. Proč je tak těžké se kvasinek zbavit jednou provždy?

    Svědění, pálení, výtok, bolest při sexu či močení - to je několik z mnoha různých příznaků kvasinkové infekce pochvy. Mohou přicházet postupně a pomalu nebo se mohou projevit během dvou dnů od infikování.

    Nejčastěji se kandidózy objevují v létě - v období, kdy mnoho žen tráví teplé dny v plavkách poblíž bazénu.

    Teplé prostředí vlhkých plavek totiž mikroorgnismům rodu kandida vyhovuje nejvíc. Stejné to je při nošení prádla z umělých vláken a příliš těsných kalhot. Některým ženám vadí mytí intimní oblasti parfémovaným mýdlem, kvůli rozdílnému pH, proto se doporučuje užívání prostředků k tomu určených. Stejně tak je vhodná pravidelná hygiena po každém pohlavním styku. Důvodů může být ale více - stres, dlouhodobé užívání antibiotik, málo spánku, špatná životospráva.

    Přesto jak je kvasinková infekce nepříjemná, dá se velmi snadno a rychle léčit. V současné době se na trhu vyskytuje mnoho léků; mastí, vaginálních čípků, kterými se kvasinek zbavíte. Nutností je však návštěva lékaře, zejména při opakovaném onemocnění.

    V případě časté recidivy bez zjevných příčin je také možné konzultovat s lékařem prevenci. První radou je však léčba partnera, protože kvasinková infekce se přenáší pohlavním stykem. U mužů se infekce často neprojevuje, a oni tak nakazí partnerku bez vlastního vědomí.

    Druhou možností prevence jsou k tomu určené léky, které podporují imunitu, upravují pH atd.

    Každý ovšem zná babské rady, jak kvasinkovou infekci vyléčit bez návštěvy lékárny. Nejznámější je snad aplikace bílého jogurtu do pochvy. Působí však pouze při počátečním stadiu onemocnění. Můžete se dočíst i o výplachu octem (popř. roztokem octu a vody). Těžko říct, zda je tato metoda vhodná, ale mnoho žen s ní má dobré zkušenosti i v pokročilejších stádiích infekce.

    V lékárnách samozřejmě seženete i bylinné výplachy nebo čaje.

    Doporučuje se také dieta, popřípadě multivitaminové nápoje či pilulky.

    Dále se můžete spolehnout na probiotika - opět v podobně pilulek, probiotických nápojů nebo jogurtů. Nicméně vždy navštivte svého lékaře, aby správně určil diagnózu. Kvasinková infekce je totiž lehko zaměnitelná se zánětlivými onemocněními v pánvi či močových cestách.

    Přečtěte si také: