Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sója - součást zdravějšího životního stylu?

    20.9.2010, Kateřina Prokešová

    V posledních několika letech je vidět zřejmý pozvolný posun v českém stravování. Důvody těchto změn jsou různé - jednak se zvyšuje počet vegetariánů a veganů v populaci, lidé více dbají, nebo se alespoň snaží dbát, na správnost svého stravování ze zdravotních důvodů, a v neposlední řadě dochází bohužel i vlivem životního stylu k nárůstu výskytu nejrůznějších alergií, mezi nimi přirozeně i potravinových. Všechna tato fakta vedou k zařazování nových druhů potravin coby náhražek potravin jiných do každodenního jídelníčku. Jednou z těchto nově oblíbených potravin je i sója a výrobky z ní.

    Většina z nás se už pravděpodobně se sójou setkala v podobě nevýrazného, houbovitého a těžko rozžvýkatelného „sójového masa“ ve školních jídelnách, a proto je i pochopitelná mírná přetrvávající nedůvěra vůči ní. Škála sójových výrobků je ale dnes již mnohem, mnohem širší a zavděčí se jistě každému. Sójové maso se dá koupit stále, dnes už ale v mnohem více verzích a příchutích, mimo to se maso dá nahradit i tvrdšími formami tofu nebo přímo předpřipravenými tzv. sójovými nebo tofu burgery. Sója ale přirozeně nenahrazuje pouze maso, a tak je dnes možné koupit nejrůznější druhy sójových mlék obohacených vápníkem či vitamíny, měkké tofu k přípravě pomazánek a krémů, smetanu, jogurty, hotové pomazánky, majonézu a dokonce i zmrzlinu, a to už dávno ne jen ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, ale téměř i v každém supermarketu.

    A to je dobře, protože výhody sóji jsou nepřehlédnutelné. Vegetariánům a veganům nabízí téměř nezbytný zdroj kvalitních bílkovin- sto gramů sóji je ekvivalentem asi šesti vajec nebo 400 gramů masa, co se bílkovinného obsahu týče. Proti výše zmiňovaným potravinám také obsahuje mnohem více minerálů a stopových látek. Přisuzují se jí i zázračné účinky jako působení proti vzniku mnoha druhů rakovin, ale stále není jasné, zda je to přímo účinek sóji nebo spíše celkově jiného životního stylu, kterého je sója součástí.

    Je to ale opravdu zázračná potravina? Zázraky neexistují, a tak stejně jako jiné věci, ani konzumace sóji se nemá přehánět. Často právě různorodost sójových výrobků a pohodlnost jejich přípravy vede k jejímu nadužívání a následnému ochuzení jídelníčku a jednostranné stravě, čehož je samozřejmě třeba se vyvarovat. Stejně jako sója pomáhá alergikům a lidem s intolerancí laktózy v kravském mléce, stejně tak je sama jedním z nejvýznamnějších alergenů. Údajně až třicet procent populace trpí určitým stupněm alergie na sóju, projevujícím se i tak banálně jako drobnými zažívacími problémy, které snadno uniknou pozornosti. Spekuluje se i o nevhodnosti konzumace sóji především kojenci a těhotnými ženami.

    Sója tedy jídelníček rozhodně obohatí, ale jen na ní by vaše stravování záviset nemělo. Párkrát do týdne její konzumace určitě postačí.

    Přečtěte si také: