Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Stop výmluvám! aneb cvičení HIIT u vás doma

    25.4.2014, Lucie Nová

    Také patříte do té skupiny lidí, kteří by se sebou rádi něco dělali, ale pořád jim v tom brání nějaká překážka? Jednou to jsou peníze, potom svátky strávené u tchýně, která tak dobře vaří. No, a když ani jedno z toho, na nedostatek času se umíme vymluvit všichni.

    Od teď si ale budete muset vymýšlet jiné výmluvy, které by vás od výrazného zredukování váhy, posílení svalů a zdánlivě nedosažitelného snu perfektní postavy odradily. Nezkusili jste totiž metodu cvičení HIIT.

    HIIT z anglické zkratky znamená High Intesity Interval Training, neboli vysoko intenzivní intervalový trénink. Jeho podstata spočívá ve způsobu cvičení. Jinak řečeno cvičí se kratší dobu, za to ale intenzivně. Střídá se u něho vysoká (maximální) intenzita s nízkou.

    Například 1 minuta cviku zaměřeného na určitou část těla (břicho, záda, nohy, ruce,…) a 10 vteřin pauza. Délka provádění samotného cviku je na vašem zvážení, ale také fyzičce. Stejně tak délka odpočinku, která mezi jednotlivými cviky následuje. Pro začátečníky, kteří zatím žádnou sportovní aktivitu nevyvíjeli a pro ty, kteří s HIIT teprve začínají, by mohlo být ideální třeba 30 sekund cvičení a 10 sekund pauza. Závisí to tedy na vás, ale třeba i na náročnosti daného cviku. Tímto způsobem si odcvičíte celou vaši sestavu, která se ideálně skládá z 5ti cviků, a to alespoň 3krát za sebou. Sečteno podtrženo, dohromady věnujete fyzické aktivitě v případě kombinace 1 minuty cvičení a 10 sekund pauzy, celkem 15 minut čistého času.

    Zdravé hubnutí

    A kdo by si 3-4krát týdně tolik času nenašel, viďte? No a proč vlastně cvičit podle metody HIIT? Na jeho praktikování potřebujete minimum místa (co třeba ten kousek před televizí či nevyužitý prostor v chodbě). Nemusíte utrácet nemalé peníze na fitko. Nepotřebujete k němu ani speciální náčiní. A pokud se bez něho neobejdete, naplněné pet lahve, židle či švihadlo dobře poslouží. Na názory typu, 15 minut cvičení je málo, a že je třeba cvičením strávit čas v rozmezí 30 minut až 1 hodina, můžete zapomenout. Testy prokázaly, že touto metodou je cvičení mnohem intenzivnější a ve výsledku úbytek tukových zásob výrazně větší než u typického kardio cvičení prováděného v nízké či střední intenzitě po dobu jedné hodiny. U metody HIIT je výhoda také v tom, že energie při ní vydaná zrychluje lidský metabolismus a toto zrychlení trvá i několik hodin po cvičení.

    Respektive hubnete i po těch 15ti minutách, které jste před chvílí vynaložili, zatímco ostatní ještě dalších 45 minut pojedou na rotopedu stálým nízkým tempem. To vy si už ale budete vychutnávat pauzu po smysluplně vykonané práci.

    Přečtěte si také: