Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kvalitní spánek není výsadou jen Šípkové Růženky

    16.1.2013, Markéta Vocetková

    Zdravě se prospat, mít dobrou náladu a být odpočatí. To je pro mnohé z nás jen pouhým snem. Každý má někdy problémy usnout, ovšem pokud se problémy opakují, měli bychom začít hledat důvod. Začněme u matrací.

    Bylo nebylo, jedno království. V království se narodila malá princezna, která však byla postihnuta zlou kletbou. Píchla se o trn růže a usnula věčným spánkem. Spala a spala a léta ubíhala. Až do doby, kdy jí z dlouhého spánku probudil krásný princ, polibkem. Každý tuto pohádku zná a leckdy Růžence závidí její bezstarostný spánek, plný snů a odpočinku. Velké procento populace trápí problémy se spánkem a to z mnoha důvodů.

    Spánek tou nejlepší očistou

    Důvodů, proč máme neklidný spánek, je více. Můžeme trpět poruchou spánku – parasomnií, kdy se často budíme ze snů, nejsme ani po dlouhém spánku odpočatí, dlouho nemůžeme zabrat a ráno máme problém spát. Je to otázkou psychiky. Trápí nás stres z práce, starost o rodinu. Mozek se nedokáže uvolit a neustále vyvíjí aktivitu. V takovém případě doporučuji relaxovat ještě před spánkem, dát si aromatickou lázeň, sklenku dobrého vína a hodit starosti za hlavu. Když se smíříte s myšlenkou, že ne každá kaše se jí tak horká, jak se uvaří, hned se vám bude lépe usínat.

    Když netrpí vaše duše, bude problém jinde. Často si lidé stěžují na nekvalitní spánek, ale neuvědomují si, že je to z část i jejich vina. Vybírají si levné postele, ve snaze ušetřit. Prvních pár měsíců je postel v pořádku, ovšem netrvá to tak dlouho a objeví se první proležená místa, bolavá záda a špatná nálada. Je tedy mnohem lepší, investovat hned od začátku do kvalitní matrace s dlouholetou a nejlépe doživotní zárukou.

    Matrací je na trhu celá řada a vy se tak můžete rozhodnout, jaká vám nejlépe vyhovuje. Obecně se raději doporučují matrace tvrdší, je to však otázka vkusu. Dobrou zkušenost mám s matracemi vyplněnými kokosovým vláknem nebo tzv. „línou pěnou“.  Často bývají rozděleny do zón – krční, bederní apod.  a poskytují tak každé části těla jinou podpěru, dle individuálních potřeb.

    Důležitá je také spánková hygiena. Větrejte před spaním a často převlékejte ložní prádlo. Dbejte na správnou výšku polštáře a snažte se dostatečně prospat. Spánek je výborný lékař a dokáže vám ulevit od mnoha strastí. Zlepšete si i vy kvalitu svého spánku, když je to tak snadné.

    Přečtěte si také: