Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Letní nebezpečí jménem sluneční alergie

    14.9.2012, Alice Jendelová

    Trápí vás sluneční alergie a nevíte, jak s ní bojovat? Většinou se jedná o problém, který už nevymizí, ale i tak lze její příznaky zmírnit.

    Sluneční alergie je někdy nazývána také sluneční kopřivka, protože ji charakterizuje především vyrážka, která se po slunění objeví. Na pokožce se ukážou malé pupínky, někdy dokonce i puchýřky. Nejnepříjemnější však je to, že kůže velmi svědí.  V některých případech nejsou pupínky na opálené pokožce vidět, ale většinou se kůže spálí, objeví se pupínky a opálení vymizí.

    Co dělat, když se alergie projeví?

    Poprvé se alergie dostaví většinou po slunění v teplých oblastech a může vám tedy nepříjemně narušit dovolenou. Pokud se u vás objeví pupínky, ošetřete kůži panthenolem a již ji nevystavujte sluníčku. Celkově svůj pobyt na slunci výrazně omezte.Nejčastěji se vyrážka projeví v dekoltu a na pažích. Doporučujeme tedy nosit svršky s delším rukávem či si postižené partie zakrýt šátkem. V každém případě navštivte kožního lékaře.

    Jak ji předejít?

    Jakmile se jednou alergie projeví, můžete s ní počítat i příští rok. Občas se její projevy stupňují, takže po nějaké době můžete pupínky čekat i s prvním jarním sluníčkem. Ke zmírnění projevů jsou důležité především 3 věci.

    1.  Správný krém

    Pořiďte si krémy s vysokým ochranným faktorem. Na dovolenou k moři si kupte mléko na opalování s faktorem 50+. Hledejte takové, které je hypoalergenní a ideálně i bez obsahu parfému. Často pro vás bude nejvhodnější dětské mléko.  Je také důležité, aby mléko obsahovalo vysoký faktor UVA i UVB.

    Poradit vám mohou v lékárně, kde seženete mléka Daylong, Euceryn či Biodermu. Na trhu se objevilo i mléko na opalování od společnosti Nivea, které snižuje riziko slunečních alergií, je bez parfémů a konzervačních látek a poměr cena množství je celkem přívětivý.

    Opalovacím mlékem to ale nekončí, pořiďte si také mléko po opalování. Vhodné jsou i hydratační sprchové gely vhodné po slunění. Hodit se bude i Panthenol a tělové mléko. Je důležité, abyste po slunění pokožku co nejméně dráždili a snažili se ji hydratovat.

    2. Betakaroten

    Jeho užívání může příznak velmi výrazně zmírnit. Pokud se vám alergie objevuje i v našich podmínkách, užívejte ho od konce zimy či počátkem jara. Jestliže patříte k těm šťastnějším a vyrážka vás trápí jen v teplejších krajích, začněte s betakaroténem alespoň měsíc před dovolenou.

    3. Schovávat se

    Snažte se co nejméně vystavovat na slunci, především od 11 do 15 hodin. Na pláži se stane vaším přítelem slunečník a změní se také váš šatník. Obohaťte ho o několik světlých prodyšných kousků, které zakrývají co nejvíce. Nezapomeňte, že u moře je slunce agresivnější a to i když je pod mrakem.

    Ano, sluneční alergie je bohužel znepříjemnění vaší dovolené, ale když se dostatečně připravíte, může pro vás být o něco snesitelnější.

    Přečtěte si také: