Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sex v těhotenství? Ano! Ale čeho se vyvarovat?

    12.10.2011, Veronika Vycpálková

    Vaše libido bude jako na houpačce, ale nemáte se čeho obávat, sex není v těhotenství zakázanou aktivitou. Jen je třeba určité skutečnosti respektovat. Ale obavy, že byste mohli během sexu poškodit plod, jsou pouze pověry. Něčeho se ale přeci jen budete muset vzdát. Co to bude?

    Měla byste sebe i svého muže připravit na to, že těhotenství změní vaši chuť na sex. Není to nic, čeho byste se měla děsit. Hormony pracují, a tak se na nich závislé libido rychle mění.

    V jednom momentě jste naprosto nedotknutelná ledová královna a zanedlouho poté strháváte ze svého muže hystericky trenky a chcete ho hned.

    Podle odborníků nějaké malé zobecnění existuje. Na začátku těhotenství obvykle libido poněkud opadá. Maminka si zvyká na těhotenství, trpí těhotenskými nevolnostmi, únavou, spavostí, bolestí v prsou a dalšími nepříjemnostmi. V pozdějších měsících těhotenství tyto obtíže ustupují a libido se dostává opět do popředí. Ve druhé třetině těhotenství libido bývá zpravidla největší.

    Dosud provedené výzkumy jednoznačně potvrzují, že pokud má těhotenství normální průběh a není tedy rizikové, neexistuje skutečně žádný důvod, proč by byl sex ohrožujícím faktorem pro plod.

    Není třeba se bát ani v pozdějších stádiích, kdy je plod již větší. Dítě je chráněno plodovými obaly a plodovou vodou, takže vaše obavy jsou zbytečné. Další častou pověrou o tom, že silný orgasmus může vyvolat předčasný porod, se také nenechte ovlivnit. Kontrakce, k nimž dochází při orgasmu, jsou zcela odlišné od těch, ke kterým dochází při porodu. Není proto důvod, aby vyvolávaly porod.

    Jaké aktivity jsou zakázané?

    Jestliže jste se rozhodli užívat si klasického sexu, směle dál. Dbejte jen na jedno pravidlo. Je skutečně jen na vás, jakou polohu zvolíte, ale vynechejte misionářskou polohu a to zejména v pokročilejších stádiích těhotenství. Vleže na zádech se totiž zhoršuje prokrvení, což u mnoha těhotných žen může vyvolávat pocity nevolnosti a ve výjimečných případech může dojít i ke ztrátám vědomí.

    Další, čeho se budete muset vzdát, je anální sex. Jestli je to vaše oblíbená praktika, období těhotenství si příliš neužijete. Při análním sexu hrozí přenos bakterií do vagíny a následným infekcím, které mohou mít v době těhotenství horší následky, než obvykle.

    Přečtěte si také: