Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Monogamie

    6.11.2010, Veronika Vycpálková

    Monogamie je termínem velmi relativním. Pochopení tohoto výrazu některými jedinci se může až diametrálně lišit od slovníkového výkladu. Slovník cizích slov na jednoduchý dotaz „Monogamie“ odpoví: „Forma manželství založená na spolužití jednoho muže s jednou ženou.“ Obšírněji se nemusí jednat jen o manželství, ale také o vztahy všeobecně.

    Monogamie je v dnešní době, řekla bych, věcí relativně přežitou. Kolika lidí se zeptáte, tolik budete mít názorů.

    Každý vztah je oficiálně soužitím dvou monogamistů, ale jakou roli zde hrají nevěry?

    V momentě, kdy zdánlivě monogamní partner svému protějšku zahýbá, můžeme tento vztah stále nazývat monogamním? Někteří z nás možná rozlišují nevěru za účelem sexu a takzvané „románky“, kde mají své místo také city. Ale to už záleží na vnímání každého z nás.

    Statistiky vykřikují do světa, že monogamie není a kdo ví, zdali někdy byla. Podle mnoha vědců jsou lidé také jen zvířata a v tom případě je naprosto nepřirozené být celý život s jedním partnerem. Lidé jsou naučeni, že jakmile se ze vztahu vytratí vášeň, vzrušení a další projevy sexuální přitažlivosti, selhali.

    Dva partneři, na první pohled pro sebe jako stvoření, můžou zažít pocity téměř neúnosného rozčarování v momentě, kdy narazí na situaci, která je přiměje předvést jejich vnímání monogamie. Zatímco například pro ženu může být chození s dalším mužem naprosto nepřirozené, pro muže se může randění s dalšími ženami zdát v ten moment ta nejpřirozenější věc na světě. Nebo naopak.

    Někdy ale není nic příjemnějšího, než ignorovat skeptičnost vědců a společnosti a věřit ve věrnost, věčnou lásku a tím pádem také monogamii. Obvykle každý z nás v jeden moment miluje jen jednu osobu, proto se můžeme bavit alespoň o monogamii citové. Sexualita nám sic trochu hází klacky pod nohy, ale v momentě, kdy jsme zamilovaní, je přirozené být monogamní. Každý nechť si to přebere, jak chce, ale tohle by mohlo znít jako monogamie. Možná ne na věčnost, ale věčnost je předlouhá doba.

    Přečtěte si také: