Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kdy je načase vztah ukončit

    26.9.2010, Veronika Vycpálková

    Jsou vztahy, kdy téměř nepozorovaně přeroste hluboká láska v přátelství, či prostý zvyk. Odhadovat, po jaké době tomu tak může být, je naprosto marnou snahou, ačkoliv by to mohlo být dobrým vodítkem, neboť i pro samotné aktéry vztahu je velmi těžké si tuto skutečnost uvědomit a připustit. Mnohokrát dlouhou dobu nepřijde ten správný impulz, který by přiměl se nad tím pozastavit a položit si onu bolestnou klíčovou otázku: „Milujeme se ještě?“

    Kde hledat varovné signály?

    Vyprchání veškeré vášně a vlastně i všech dalších předpokladů partnerského vztahu může být záležitostí partnerů, kteří jsou spolu devět let, ale také těch, kteří jsou spolu dva roky, rok a půl. Doba trvání tedy není ukazatelem. V tomto směru je třeba se spíše obrátit na vnitřní vnímání situace. Zahrát si na Sherlocka Holmese a pátrat po malých, na první pohled nic neznamenajících činech, které při hlubším zkoumání prozradí mnohé. Jestliže v chování partnera naprosto chybí jakékoliv projevy náklonnosti, mohlo by to být nelibé znamení.

    Samozřejmě je třeba toto zkoumání přizpůsobit tomu, jak to vypadalo v éře zamilovanosti. Jestli je partner typem, který říkal „miluji tě“ na konci každého hovoru, nebo jen slavnostně. Kromě tohoto „detektivování“ je také nepostradatelnou součástí hledání pravdy zkoumat také své vlastní chování, které vám možná mnohdy napoví více. Zejména to, jak se ve vztahu cítíte vy, čím je pro vás váš partner.

    V případě, že byla zvolena varianta vztahu přerůstajícího v přátelství, záleží na páru samotném, jestli to je pro ně ten hledaný vrchol lásky, nebo zdali je to něco, co se spíše podobá konci šťastného soužití, než čemukoliv jinému.

    Jestliže byla zvolena možnost rozchodu, ještě může přijít série dalších rozčarování. Vztah možná opouštíte s pocitem, že jste se rozumně domluvili na tom, že není pro nikoho výhodné v tom pokračovat, ale stejně je třeba se připravit na temné večery, kdy vám najednou vaše rozhodnutí bude připadat tak bláhové. Zpětně uvidíte jen ty krásné zážitky, hádky, jako by se vůbec neodehrávaly. V tomto momentě je jen třeba věřit společnému úsudku a smířit se s tím, že láska, i když vyprchaná, zdá se být intenzivnější v momentě, kdy se k ní definitivně otočíte zády.

    Přečtěte si také: