Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Bezpečný sex

    25.9.2010, Veronika Vycpálková

    Bezpečný sex je v podstatě ideální možností, jak sex provádět, abychom nebyli ohroženi nákazou AIDS a jinými sexuálně přenosnými chorobami.

    Přestože právě bezpečný sex je téma, které se začalo řešit a začalo se vsázet na preventivní programy, na které můžete narazit i cestou domů v metru, je to věc, kterou lidé berou čím dál tím více na lehkou váhu. AIDS už není takovým strašákem, možná právě proto, že se o tom tolik mluví a ví.

    V dnešní době stále klesá věková hranice, kdy mladí lidé poprvé propadnou kouzlu sexu. Což je dalším rizikovým faktorem, neboť přestože jsou obvykle už na základní škole obeznámeni s problematikou sexuálně přenosných nemocí, začínají často tak náhle a tak mladí, že mnohé zůstává nedomyšleno.

    První sex, který proběhne pod vlivem alkoholu, dnes již není ničím výjimečným, ne nadarmo se říká, že v alkoholu najdeme kuráž, ale poté jdou některé i mnohokrát o hlavu otloukané informace do pozadí a proběhne to tak, jak to proběhne.

    Nikdo si nepřipouští, že také on je ohrožen a právě jemu se jeden jediný nechráněný sex může stát osudným. Před prvním sexem jsou typické obavy z jiných pohledů, než co se týká nákazy pohlavní nemocí.

    Zastánci bezpečného sexu nabízejí několik možností, jak snížit riziko nakažení sexuálně přenosnými chorobami.

    Prezervativ je jasným favoritem, ale je obecně uznanou pravdou, že potěšení ze samotného sexuálního aktu razantně klesá a to je důvodem, proč se mnoho lidí této variantě vyhýbá. Zejména tedy muži nebývají touto možností nadšeni a to může být právě tím rozhodnutím, které mění budoucnost.

    Další možností je monogamie. Nad tím mnoho z nás mávne rukou a řekne si, že to je věc jasná. Ale na monogamii je třeba obou partnerů a tak i v tomto případě je třeba být ostražití, neb nevěra dávno není věcí neprobádanou a lidmi nevyzkoušenou.

    V případě nemonogamních jedinců je třeba alespoň eliminovat neznámé sexuální objekty - anonymní sex a podobně.

    Dále se vyhnout rekreačním drogám, neboť právě ty zvyšují možnost výskytu nemonogamních sexuálních styků, mnohdy také s naprosto cizími osobami, po kterých nám může zůstat jen malý nehezký suvenýr v podobě pohlavní choroby.

    Přečtěte si také: