Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zbavte se akné a pupínků jednou provždy!

    20.9.2011, Jana Dolejšová

    Jistě každý z nás si to alespoň jednou prožil - nevzhledný pupínek, akné, černé tečky. Následné vymačkávání častokrát celou věc jen zhorší. Jak pupínkům předcházet, nebo jak se jich zbavit? Čtěte následující tipy a rady.

    Základním stavebním kamenem pro zlepšení kvality pleti je změna životního stylu. Zejména dodržování pitného režimu, který by měl činit přibližně 3 litry denně. Hydratovat během dne jí můžete například i termální vodou ve spreji. Nedostatkem vody pleť ztrácí svou pružnost a otéká. Měli byste se vyvarovat alkoholu, který snižuje obsah bílkovin a rozšiřuje cévy, takže se do kůže dostávají volné radikály a různé toxické látky. Kůže potom stárne a ochabuje. Také kouření je pro pleť hotová katastrofa - snižuje obsah vitaminů A a C v kůži, zmenšuje cévky, takže pleť je méně prokrvená a nedostávají se jí potřebné živiny. Následkem toho je pleť bledá, vysušená, povadlá, hrubne, stárne, prohlubují se vrásky a vzniká akné. Naopak konzumace vitamínů a minerálů, zelený čaj, ovoce a zelenina vaší pleť osvěží, zpevní a probudí. Hlavní příčinou akné a pupínků je samozřejmě puberta, kdy v těle probíhá spousta hormonálních změn, ale také stres a nedostatek spánku. Cestou ke krásné pleti je tedy dobrá fyzická i psychická kondice a správná životospráva.

    Prevencí akné je zejména péče o pleť. Zásadou číslo jedna je nesahat si na obličej! Tím se ucpávají póry a vznikají pupínky. Zásadou číslo dvě, je odlíčení make-upu před spaním. Pod nánosem make-upu nemůže vaše pleť dýchat. Použít můžete třeba Matis Paris Réponse Délicate Odličovač make-upu pro citlivou pleť. Vaší pleti může prospět peeling 2x týdně -například La Roche - Posay Biomedic pro problematickou pleť, nebo Clinique Rinse-off Čistící peeling pro všechny typy pleti. Peeling vaši pleť vyhladí, osvěží, zbaví ji nečistot a odumřelých buněk. Prospěšná může být také hydratační maska, například La Roche-Posay Hydraphase Hydratační a vyživující maska pro suchou pleť, či Clinique Anti - Blemish Zklidňující maska pro smíšenou a mastnou pleť. Součástí každodenní péče by měla být také pleťová voda, která zbaví pleť nečistot a osvěží - Vichy Aqualia Antiox Pleťová emulze 24h a pleťový krém, který pokožku hydratuje, nevysuší a dodá výživné látky, které pleti prospějí - Vichy Aqualia Antiox Denní hydratační krém pro všechny typy pleti.

    Pokud se již pupínek na vaší pleti objeví, nepanikařte. Jestli se chystáte na „vymáčknutí“, nezapomeňte pleť vždy dobře očistit a dobře si umýt ruce. Není to však nejlepší cesta, jelikož se snadno mohou vytvořit jizvičky. Každá pleť je samozřejmě jiná a naše sklony k akné částečně ovlivňuje i dědičnost. Při výběru vždy proto věnujte pozornost, komu je kosmetika určena - pro jaký typ pleti a pro jakou věkovou kategorii. Akné vás však může trápit ve velkém měřítku a dlouhodobě - v tu chvíli doporučujeme navštívit dermatologa, který vám poradí a předepíše vhodné léky, masti, či procedury.

    Přečtěte si také: