Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Objevte kouzlo jednoduchosti, minimalismus opět letí!

    12.2.2011, Tereza Menclová

    Neustále přicházejí nové přívalové vlny trendů. Módní průmysl je pořád živý, stále se rozvíjí a je nezbytnou součástí života moderní společnosti. Na každou sezónu návrháři připravují nové kolekce, které všichni zákazníci a milovníci nakupování netrpělivě očekávají s neskrývanou zvědavostí a s peněženkami v pohotovosti. Letošní podzimní trendy byly již dávno představeny, z plejády výborných oděvních kousků mnohých návrhářů bije do očí návrat minimalismu - tedy jednoduchých a střídmých modelů, jež vás jen tak neomrzí.

    Ne všichni patří do řad módních guru či znalců umění, a proto bych měla prozradit, že minimalismus je ve své podstatě umělecký směr, jehož prvky se objevily v polovině 20. století nejprve v sochařství a malířství, později se staly ozvláštňujícím elementem hudby, architektury, filmu a také designu. Tento směr odstraňuje vše nepodstatné, nadbytečné, a umožňuje nám, abychom si vychutnali základní podstatu všech věcí, abychom z toho nejjednoduššího získali maximální požitek. Už jsem předeslala, že postupem času se minimalistické tendence objevily i v módě. Cílem návrhářů bylo vytvořit kombinací kvalitní jednobarevné látky a jednoduchého střihu model perfektně střižený pro každou elegantní ženu. Ačkoliv se mnou nemusíte souhlasit, ubíráním barev, kontur, textur a ozdob získává každý kousek z návrhářské dílny určité kouzlo. Jak se říká, v jednoduchosti je krása.

    V poslední době se často ozývají názory, že minimalismus je v moderní společnosti, jež si libuje v pokroku, pasé a určitou brzdnou pákou, což není tak úplně pravda. Prvky módní askeze se objevují neustále, zářným příkladem je letošní London Fashion Week, který probíhal ve znamení rebelie, a mola doslova překypovala mimo jiné jednoduchými modely. Londýn sám o sobě je považován za kolébku minimalismu, kde se tento umělecký směr hlásí každoročně o slovo. Nic proti nynějšímu pařížskému chlupatému šílenství s kožešinami, ale redukované střihy, na nichž nejvíce vyniknou různé drobné detaily, mají něco do sebe. Ať už se jedná o střídmé kabáty neutrálních barev (krémová, šedá), kostýmky pánského střihu, nebo o pouzdrové šaty.

    Butiky jsou doslova přeplněny oděvy nejrůznějších barev, střihů a značek. Pokud by některá z vás zatoužila po střídmosti, doporučila bych pořídit si trendy kalhoty s širokými nohavicemi a vysokým pasem, pěkný, jednoduše střižený kabát z kvalitní látky, který se "am fine"
    bude perfektně hodit v nadcházejících chladných měsících, a samozřejmě již zmíněné pouzdrové šaty, v nichž rafinovaně vyniknou ženské tvary.

    Určitě neuškodí, když jednou za čas ulevíme svému šatníku od záplavy pestrobarevných šatů ověšených všelijakými ozdobami, řetízky, dozdobených umělou kožešinou, a sáhneme po elegantní a vkusné klasice.

    Přečtěte si také: