Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zatočte s protivnými vráskami, podpořte regeneraci vlasů a nehtů

    28.11.2010, Tereza Menclová

    Nepřáteli a obávanými strašáky každé ženy jsou bezpochyby vrásky, povadlá a nekvalitní pleť, váčky pod očima, zplihlé a lámavé vlasy. Nejedna z vás utratila obrovské sumy za různé „slibné“ kosmetické přípravky, které mají zabránit neúprosnému času, aby se podepsal na vaší pleti. Žádná kosmetika není stoprocentní a navíc každý organismus je trochu odlišný, každému vyhovuje něco jiného. I přesto si myslím, že nejurputnějším bojovníkem proti stárnutí je kolagen, často glorifikovaný jako elixír mládí.

    Co to vlastně kolagen je? Jedná se o bílkovinu nerozpustnou ve vodě, jež je hlavní složkou vazivových tkání, chrupavek, šlach, kostí a také pokožky. Tato látka zaujímá v lidském těle 30% hmotnosti bílkovin a téměř 70% kůže, kterou udržuje pevnou, pružnou, svěží a hladkou. S postupujícím časem dochází ke stárnutí pleti a ke vzniku nepříjemných vrásek, což je způsobeno především narůstajícím deficitem kolagenu. Tato účinná bílkovina se získává z ryb a její využití v kosmetice je převratným biochemickým objevem 20. století, neboť se jedná o látku, jež šlechtí mezibuněčnou kožní tkáň a stimuluje produkci vlastního kolagenu. Mezi hlavní pozitivní účinky tedy patří hydratace a regenerace, omlazení pokožky, zjemnění jizev, eliminace projevů akné, rychlé hojení ran a různých oděrek.

    Již jsem zmínila, že kolagen poměrně úspěšně obnovuje strukturu vlasů i nehtů. Posiluje především vlasové cibulky, jimž dodává správnou výživu, čímž jednak eliminuje vypadávání vlasů, a jednak třepení konečků. Samozřejmě chvilku potrvá, než se aplikace této bílkoviny plně projeví, rozhodně nemůžete počítat s tím, že bude stačit jedno nanesení. Po každém umytí by se měl kolagenový přípravek vmasírovat do pokožky hlavy, nechat působit maximálně 20 minut a poté neoplachovat! Pokud vás trápí lupy, vhodnější je rozmíchat lžičku přípravku v teplé vodě a vzniklým roztokem vlasy propláchnout, nebo si udělat vlasový zábal.

    Dalším velmi citlivým místem na těle jsou oči a oční víčka, na nichž se velmi snadno projeví nadměrný stres, únava, nedostatek spánku, pláč. Správně zvolený krém s kolagenem koriguje vrásky v oblasti očí, zabraňuje pálení, slzení a vyhlazuje opuchlá víčka.

    Zájem o kolagenovou kosmetiku stále roste, s čímž souvisí zvyšování jak její popularity, tak výroby. Na trhu působí již několik větších firem zabývajících se expandováním této kosmetiky, takže eventuální zájemci mají z čeho vybírat. Produkují se různé krémy, gely na pokožku, vlasy i nehty, které se liší cenou, složením a značkou. V dnešní době převládá skepse a nedůvěra k jakékoliv „zázračné“ kosmetice, a proto každý uzná sám, jestli kolagen stojí za vyzkoušení. Výhodou je, že se jedná o přípravky, jež jsou čistě přírodní, a tudíž i vhodné pro alergiky a pro osoby s citlivou pletí.

    Přečtěte si také: