Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Dokonale hladké nohy za chvilku a na dlouho

    29.10.2010, Markéta Vocetková

    Epilace či depilace chloupků na těle se stala každodenní součástí života žen i mužů. Při epilaci a depilaci však vzniká řada problémů, kterým lze s pomocí několika zásad předejít. Hlavní roli v této hře hraje pokožka. Té je nutno věnovat největší péči, protože holení, vytrhávání či rozpouštění chloupků krémem narušuje její strukturu. Po zákroku je pokožka citlivá, potřebuje vyčistit a zklidnit. Nevyčištěná a nezklidněná pokožka má tendenci tvořit vyrážky, mohou se objevit nepříjemné zarůstající chloupky. Těm se dá předejít i pravidelným peelingem. Z následujících možností si i vy dozajista vyberete pro vás tu nejvhodnější.

    Klasické holení žiletkou

    Holení žiletkou je nejoblíbenější metodou epilace. Je bezbolestné, rychlé a účinné. Druhou stránkou věci je však krátká účinnost a podráždění pokožky. Pokud zvolíte tuto metodu, měly byste dodržovat základní pravidla: Používejte vždy ostré, kvalitní žiletky. Tupé břity jsou nejčastější příčinou vzniku zarůstajících chloupků. Kůži před epilací ošetřete mýdlovou vodou, naneste pěnu a můžete začít. Vždy se holte po směru růstu chloupků! Je to sice pracnější a zdlouhavější, nicméně při tom nevznikají pupínky a nevzhledné flíčky. Na závěr pokožku vyčistěte balzámem po holení a zklidněte neparfemovaným mlékem.

    Depilace krémem

    Depilace krémem je velmi praktická, rychlá a pohodlná. Trvá pár minut a výsledný efekt je dlouhodobý. Pěna či krém se nanáší v tenké vrstvě na pokožku, nechá se působit 3-10 minut a poté se setře speciální plastovou stěrkou. Menší nevýhodou je, že pokud máte silnější chloupky, nemusí je krém odstranit všechny. To se však stává minimálně. Pozor si dávejte na složení krémů a pěn. Vždy je vyzkoušejte na malé části kůže, zda vám nezpůsobuje vyrážky, alergické reakce či jiné podráždění. Po odstranění krému pokožku osprchujte a zklidněte krémem.

     

    Depilace studeným a teplým voskem

    Depilace studenými voskovými pásky je méně častá varianta. Voskový pásek zahřejete mezi dlaněmi, přiložíte na pokožku a strhnete. Chce to cvik, ale požadovaný výsledek je velmi efektní. Chloupky rostou méně, jsou světlejší a slabší. Metoda vosku za studena je oblíbená při depilaci chloupků v obličeji. Teplý vosk je lepší nechat na kosmetičce. Ta vám zaručí účinnost a správné provedení depilace. Pokud ho chcete vyzkoušet doma, zvolte kvalitní vosk a dodržujte instrukce v příbalové informaci. I zde je nutná následná hydratace.

    Elektrické strojky

    Další varianta, která je asi nejefektivnější ze všech. Je bolestivá, ale dá se na ní zvyknout. Nejkvalitnější strojky pořídíte kolem 2500Kč a mají mnoho masážních hlavic pro zpříjemnění vaší epilace. I přesto jej některé ženy špatně snáší. Pokud si ho chcete pořídit, vyzkoušejte ho nejdříve u své kamarádky, která ho vlastní. Zjistíte tak, jestli vám tato metoda skutečně vyhovuje. Pokožka by měla být po odstranění chloupků hydratována častěji, aby si zachovala svou hladkost a jemnost.

     

    Laserová depilace

    Provádí se v kosmetických salonech. Laserový paprsek působí na celý chloupek, od cibulky po špičku. Celkově ho zjemňuje, po několika aplikacích se chloupek zcela ztratí. Laserová depilace nepůsobí na každého stejně. Některým ženám stačí tři sezení a mají klid, jiné musí sezení opakovat několikanásobně. Kvalitní laser poznáte podle jeho atestace. Jedná se o certifikaci nejvyšším celosvětovým standardem bezpečnosti a efektivity, americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv FDA. Pokud přístroj atestaci nemá, není zaručeno, že bude mít žádaný efekt.

    Laserová depilace je však cenově náročnější, v řádech stovek až tisíců korun, podle depilované části těla.

    Přečtěte si také: