Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Žehlení a kulmování vlasů

    4.10.2010, Dagmar Čechová

    V poslední době se doslova roztrhl pytel s žehličkami na vlasy a stejně tak i s kulmami. Jsou čím dál tím oblíbenější – dopřávají nám totiž to, co nám příroda nenadělila: kudrny nebo krásně rovné vlasy.

    Žehlení vlasů je poměrně jednoduchý a rychlý proces. Bohužel také dočasný – první deštík nebo trošku vlhčí prostředí kýžený efekt zkazí. Proto je pro mnoho žen lákavější chemická metoda, která ovšem vlasy zničí téměř nenávratně.

    Samozřejmě ani mechanické žehlení není úplně to pravé ořechové pro vaše vlasy. Představte si, že žehličkou, která je rozpálená tak, že kůži na prstech spálí při jemném dotyku, projíždíte vlasy a to i několikrát za sebou. Je tedy lepší používat vhodné prostředky, jako jsou ochranné spreje nebo kúry na vlasy. Další zásadou je nikdy žehličku nepoužívat na mokré nebo vlhké vlasy.

    Používání žehličky by se také mělo omezit na zvláštní příležitosti – maximálně dvakrát do týdne. Při následujícím mytí vlasů je pak vhodné použít kúru, aby se zabránilo vysušování vlasů.

    Žehlička na vlasy však neslouží pouze k jednomu účelu – pomocí přídavných nástavců u některých přístrojů můžete vytvořit různé efekty. Nejoblíbenější je asi krepování, i když výsledek je přinejmenším pochybný.

    Kromě narovnání se dá i s obyčejnou žehličkou vytvořit také vlnitá hříva – pramen vlasů stisknete do žehličky a jednou obtočíte dokola. Pomalu sjedete dolů a máte krásně vlnitý pramen. Rozhodně však žehličku netiskněte příliš silně, jinak se vám na lokně vytvoří zlomy tam, kde se žehlička zasekla.

    Jednodušší je ovšem použít na kudrny kulmu. Zde si můžete vybrat mezi horkovzdušnou kulmou s ostny, která je přeci jenom k vlasům šetrnější – funguje totiž jako fén. Druhou možností je klasická kovová kulma, která má pro změnu výhodu delší trvanlivosti kudrlin vzhledem k drastičtější metodě kulmování.

    Kulmování je ovšem vhodnější pro kratší vlasy, protože vlasy dlouhé vyvíjejí na kudrliny větší zátěž a ty se pak rychleji narovnají. Při správné fixaci vhodnými prostředky je ale možné docílit efektu, který vydrží déle než jen pár hodin.

    Přečtěte si také: