Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Krásné a zdravé nehty nejsou na počkání

    16.4.2013, Kateřina Ondíková

    Pestrý jídelníček, správná životospráva a pravidelná péče - to je ta správná cesta ke krásným a zdravým nehtům. Hladké a pevné nehty bez hrbolků a skvrn jsou znakem dobrého zdravotního stavu. Pokud nehty nevypadají podle vašich představ, nejspíše vám chybí některé živiny, vitamíny nebo minerály. Ani výrazná dieta, stres a nedostatek spánku vzhledu vašich nehtů příliš neprospějí.

    Slabé a lámavé nehty jsou po povrchu nerovné a vypadají jako by byly bez života, nejedná se o problém, který by trápil pouze hospodyňky, které namáčejí ruce často do vody se saponátem, ale potýká se s ním řada žen. Příčinou lámavých a slabých nehtů může být nadměrná konzumace některých potravin, zejména bílé mouky, bílého cukru, kofeinu nebo alkoholu. Pokud se vaše nehty lámou, potřebují promastit, můžete vyzkoušet také olejové masáže nebo zábaly. Bílé skvrny na nehtech jsou způsobeny nedostatkem vápníku či biotinu, mohou je také způsobovat drobná poranění. Často se objevují v těhotenství a po porodu. Pokud se vám bílé skvrny na nehtech objeví, musíte vyčkat, než odrostou.

    Co trápí vaše nehty?

    Při péči o nehty si dávejte pozor zejména při výběru pilníku a odlakovače. Asi nejvhodnějším typem je pilník skleněný, nehty neničí a jeho pilovací plochu není možné obrousit ani ztupit, můžete jej použít na přírodní i umělé nehty, jeho nevýhodou je, že ho musíte opatrovat – je totiž velmi křehký. Odlakovač vybírejte podle složení, vyhněte se takovému, který obsahuje aceton a formaldehyd, tyto látky nehty značně vysušují.

    Umělé nebo přírodní?

    Umělé nehty mají řadu zastánkyň i odpůrkyň, některé ženy na ně nedají dopustit, jiné varují před poničením vlastních nehtů. Nejznámější jsou asi dva typy umělých nehtů – gelové a akrylové. Gelové se vytvrzují v UV lampě, akrylové tuhnou přirozenou cestou. Při výběru nehtového salónu si dejte záležet a nenechejte se ovlivnit pouze cenou. Sežeňte si reference, podívejte se na diskuze na internetu – šikovná manikérka by vám měla nejen vytvořit nehty podle vašich představ, ale také neponičit nehtové lůžko. V opačném případě můžete například přijít také k plísni, pokud se nesprávným doplněním gelu vytvoří na nehtu vzduchová bublina.

     Přírodně upravené a zdravé nehty však dnes řadu žen lákají víc než nehty umělé. Pokud je to i váš případ, rozhodně se do odstraňování gelu nepouštějte sama, nepříjemně byste si mohla poškodit nehtové lůžko. Jako první pomoc po odstranění umělých nehtů je vhodné použít regenerační přípravky, olejíčky, krémy, či laky, jedním z nich je například Sililevo, který zabezpečuje hydrataci nehtů, zvyšuje pevnost, tvrdost a pružnost nehtů. Navíc využívá nové technologie hydrolaku, která zajistí těsné přilnutí ke keratinu – hlavní součásti nehtů. Sililevo si oblíbily právě ženy, které rády experimentují s umělými nehty.


     

    Přečtěte si také: