Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Výběr správné střední školy: Rozhodnutí, které ovlivní celý život

    28.1.2012, Antonín Šebík

    Blíží se jaro a čas na výběr střední školy se studentům devátých tříd výrazně krátí.  Ne každý si je svým rozhodnutím jistý hned, ne každý si již vybral své životní povolání. Právě toto by měli budoucí středoškoláci brát v potaz.

    Během posledních několika let vznikl trend posílat své ratolesti na gymnázia. Patnáctiletý člověk nemívá představu o tom, co od života očekává, a proto pokud je to jen trochu možné, jej rodiče pošlou na všeobecné gymnázium. Gymnázia se vyznačují všeobecným přehledem, ne však praxí v oboru. Jsou to vlastně přípravná studia na vysokou školu.
    Problém nastává, pokud se student na vysokou školu nedostane nebo na ni dokonce nechce. Lidé s gymnazijním vzděláním postrádají praxi a práci v oboru, na trhu práce jsou tedy bez vyššího vzdělání na horší pozici, než absolventi odborných škol.

    Otázkou tedy je, zda není vhodné v dítěti hledat potenciál, který by mohl být na odborné škole rozvíjen a poté se i dobře uplatnit na trhu práce či jej nechat dále studovat v obecném směru. Škola se zaměřením však musí být vhodně vybraná tak, aby o ní dítě mělo zájem, mělo snahu se učit a zdokonalovat se. Nutit dítě nadané v kreslení jít na chemickou školu, jen proto, že rodič je chemik, by byl nesmysl.

    Soukromá či státní? Každá škola má svá pro a proti. Nemůžeme stoprocentně říct, že některý typ je lepší. Školy zaměřené na uměleckou či velmi specializovanou činnost bývají soukromé. Ne z důvodu rozmazlenosti dětí, ale dotace udělované státem nestačí pokrýt veškeré výdaje potřebné k výuce grafiky, filmu, některých směrů počítačových technologií apod.
    Při výběru školy by tedy nemělo školné hrát nejhlavnější roli. V dnešní době jsou peníze důležité, ale pokud jde o vzdělání, je to investice na celý život. Většina škol také poskytuje stipendia těm, kteří mají výborné studijní výsledky, ale danou školu si nemohou dovolit.

    Nejlepší cestou je informovat se o školách pomocí internetu, brožur, které každoročně vycházejí a také osobní návštěvou. Správně vybraná škola může dítěti přinést skvělou budoucnost a práci, která jej bude bavit.

    Přečtěte si také: